Du får Internett via stikkontakten i år

Mot slutten av året kan privatpersoner og bedrifter i Oslo, Asker og Bærum få Internett over strømnettet. Fordelen er at alle hus og leiligheter har et ferdig lokalnett.

Mot slutten av året kan privatpersoner og bedrifter i Oslo, Asker og Bærum få Internett over strømnettet. Fordelen er at alle hus og leiligheter har et ferdig lokalnett.

Lynraskt Internett overalt i huset uten å strekke en kabel. Det er drømmen Viken Energinett (tidligere Oslo Lysverk) frister med.

Selskapet planlegger å bli et teleselskap i konkurranse med Telenor. Det er bare Viken Energinett og Telenor har en kabel inn i alle husstander og bedrifter i Oslo - til sammen 348.000 kunder. Dette skal selskapet nå utnytte til å levere både data og telefoni over - i første runde - en 2 Mb/s-linje.

Flere leverandører, blant annet Stavanger-selskapet Comuniq ASA har lovet å levere teknologien for å transportere data over strømnettet, og Comuniq har lenge hatt et prøveprosjekt i Stavanger. Viken Energi har foreløpig valgt sveitsiske Ascom som utstyrsleverandør.

Teknologien baserer seg på å sette inn et spesialmodem knyttet til strømnettet. Til dette modemet kan man knytte forskjellige typer datamaskiner og PCer. Datatrafikken går til den lokale transformatorstasjonen som er koblet opp mot det åpne telenettet.

Viken Energi har kjørt et prøveprosjekt med 13 husstander i høst og lovet å lansere et tilbud til innbyggere i Oslo, Asker og Bærum allerede i januar/februar. - Ascom er dessverre forsinket med spesialmodemene, forteller Vibeke Strømme, direktør for forretningsutvikling i Viken Energi til digitoday.no. Men hun innrømmer også at Viken Energi heller ikke er helt klare med planene sine.


- Vi holder på å legge våre forretningsplaner. Målet er å tilby Internett til våre kunder til en konkurransedyktig pris sammenlignet med Telenors ADSL-tilbud. For å gjøre dette må vi investere en del for å få koblet opp alle transformatorstasjonene våre, forteller Strømme. Dette går raskt, det viktigste er når og til hvilken pris vi kan kjøpe strømmodemer.

Men Viken Energi har en stor fordel overfor Telenor. Får du Internett over strømkabelen inn i huset, har du allerede et nettverk med uttak i alle rom. For strømmodemet kan kobles til alle stikkontaktene i huset/leiligheten.

Gjennom stikkontakten skal kundene få en Internett-linje med en fart på 2 Mbit i sekundet.
- Farten vil øke raskt - Ascom og en rekke andre leverandører kappes om å lage raskere utstyr, forteller Strømme. Sammen med Internett-tilkobling skal vi tilby IP-telefoni.

Neste trinn for Viken Energi er et pilotprosjekt med 500-1.000 brukere i noen utvalgte områder i Oslo. Dette skal skje til høsten.
- Vi håper å kunne lansere et tilbud til vanlige kunder mot slutten av året, forteller Strømme til digitoday.no.

Til toppen