Du kan få 52 Mbps på kobberet

Det lille teleselskapet Catch Communications skal teste ut VDSL i syv av de største byene i Norge. Nå kan DU bli pilotkunde og få skikkelig bredbånd.

For ikke lenge siden lanserte Telenor ASA og andre teleaktører ADSL, som gir mulighet for større båndbredde og dermed mer avanserte Internett-tjenester. Men VDSL er like rundt hjørnet, og Telenor-konkurrenten Catch Communications as har allerede planer om utrulling.

Nå søker selskapet pilotkunder i Oslo, Bærum, Bergen, Trondheim, Stavanger, Bodø og Tromsø.

I dag tilbyr selskapet bredbånd i 43 kommuner i Norge.

Selskapet opplyser at det er responsen som vil bestemme om alle byene vil få tester, men uansett vil bedrifter i minst tre byer få tilbudet.

Med VDSL er det mulig å overføre inntil 52 Mbps på ett kobberpar. Dette gir en overføringskapasitet som tidligere var umulig å oppnå uten å grave fiber. Til sammenlikning er dette 850 ganger raskere enn ISDN, opplyser selskapet.

- Det er endel begrensninger på hvor langt du kan overføre data med denne standarden, men tester som er gjort viser at innenfor halvannen kilometer vil vi kunne levere 15 Megabit per sekund, sier administrerende direktør Kjell Ivar Hansen i en pressemelding.

- På sikt er VDSL en unik måte å tilby en samlet løsning med telefoni, data og videokonferanse til bedriftsmarkedet over dagens telefonlinjer uten graving av nye kostbare fiberkabler, sier Hansen.

digitoday.no skrev tidligere i år at VDSL kan lanseres i det norske markedet til neste år, ifølge Alcatel som står bak utstyret. Telenor har tidligere sagt at de ser for seg at dette kan lanseres innen fem år, men at de kan "skynde seg."


digitoday.no kommer tilbake med mer informasjon om priser og lignende senere i dag.

Er du interessert i å bli politkunde kan du følge denne lenken: du følge denne lenken

;