Du kan ikke stole på Google

Du kan ikke stole på Google, advarer søkeekspert Roar Eriksen. Her er hva verdens beste søkemotor ikke finner:

Du kan ikke stole på Google, advarer søkeekspert Roar Eriksen. Her er hva verdens beste søkemotor ikke finner:

Google er den foreløpig overlegent mest brukte søkemotoren i Norge. Dette skyldes ikke bare Google.com og nå Google.no, men at også Kvasir serverer Google-treff.

Søke-ekspert Roar Eriksen har blant annet jobbet som innleid konsulent for Google med programmering av både deres spider og sorteringssystemer og mener at Google fortsatt er den beste søkemotoren.

Men Eriksen mener Google bare er best blant mange dårlige søkemotorer. Gjennom sitt arbeid for Google, og nå søkeoptimaliseringsselskapet Online Services kjenner han Google svært godt.

Google lar deg for tiden lete i 4.285 millioner nettsider, men Eriksen advarer norske brukere mot å stole på Google. Du kan ikke lete med Google og være sikker på at du finner alt eller det motsatte: Får du ingen treff, betyr ikke det at det ikke finnes noe. Det er kun 75 % av Googles ”index” som virkelig er indekserte sider der ord er gjenkent. Google kan ofte gi ”null treff” på ord som noen ganger er indeksert.

- Google har en rekke svakheter. Jeg mener det verste er hvor lite den dekker. Vi har gjort noen stikkprøver med 2000 norske nettssteder og Google manglet 400 av dem helt. Når Google da heller ikke finner alt på de nettstedene den er klar over, tipper jeg at Google bare finner 60 prosent av informasjonen som er lagt ut på Internett, forteller Eriksen.

Eriksen jobber til daglig med å gjøre selskaper mer synlig på søkemotorer som Google. En stikkprøve Eriksen har gjort for Online Services viser at Google ikke en gang er i nærheten av å finne alle norske Internett-servere

- Googles spider (nettside-innsamler) imponerer lite selv om den er desidert blant de beste i markedet. Den stopper opp på sider som man må velge gjennom Javascript-menyer. Det samme gjelder Flash-sider og den er heller ikke perfekt når den møter sider med frames. Alt dette gjør at den ikke kommer videre og går glipp altså av veldig mye, forteller søke-eksperten.

En god spider burde kunne finne opp mot 95 prosent av alle nettsider som finnes der ute, mener Eriksen.

Google søker heller ikke dypt nok.

- Du kan ikke bruker Google eller de andre søkemotorene til å finne det du trenger på store nettsteder som statens Odin, Aftenposten eller kanskje digi.no, advarer Eriksen.

Odin kjenner han godt - han jobber som søkekonsulent for deler av statens portal.

- Odin har en komplisert struktur med veldig mye krysslenking. Det takler ikke Google. Selv med klare nivåer går ikke Google lengre ned enn ca seks til syv nivåer, påpeker han.

Eriksen mener den omfattende juksingen på Google er et like stor problem som dårlig dekning.

- Google skryter at de luker ut alle som forsøker å jukse med teknikker som linkfarming og cloaking. Det stemmer ikke, du finner masse luresider på Google som lenker deg videre til innhold du ikke har bedt om, påpeker Eriksen.

Eriksen forteller at det for tiden finnes ca 57.000 aktive nettsteder med unikt innhold i Norge. Nettsteder vil her stort sett være synonymt med et domene, men to domener med samme innhold teller som en.

Til toppen