STORMASKIN

Du kan påvirke hva som skal skje med politiets stormaskin

Bør den settes på museum eller gis bort med sløyfe på?

Politiets stormaskin ble faset ut for bare noen uker siden. Nå inviterer de leserne våre til å foreslå maskinens videre skjebne.
Politiets stormaskin ble faset ut for bare noen uker siden. Nå inviterer de leserne våre til å foreslå maskinens videre skjebne.
11. sep. 2017 - 15:20

Akkurat nå står politiets stormaskin av typen Bull Novascale frakoblet i en godt bevoktet datahall.

Utstyret på rundt 200 kilogram med teknologi fra 1970-tallet er blitt erstattet av moderne virtualiserte servere.

Politiets IKT-tjenester regner med å spare 100 millioner kroner de neste årene på denne utskiftningen, noe Ekstra-abonnenter kan lese mer om i et lengre intervju her på digi.no.

Museumsgjenstand? En presang til politidirektøren? Kom gjerne med ditt forslag

Skjebnen til den nå pensjonerte stormaskinen, er derimot ikke bestemt.

Det gjelder også det vi antar er den trofaste arbeidshestens backup eller søstermaskin.

Begge deler har komponenter som skal bli destruert, herunder lagringsdiskene. Dette gjøres av sikkerhetshensyn. Eierne åpner likevel for at selve maskinen og skapet den står i kan få overleve.

– Kanskje bør vi gi den til politidirektøren med sløyfe på? Et annet forslag er å stille den ut. Vi får se. Leserne har kanskje forslag til hva vi kan gjøre med stormaskinen, sier avdelingsdirektør for IKT-drift Karl-Henning Rørstad i Politiets IKT-tjenester til digi.no.

Oppfordringen er dermed gitt videre. Kom gjerne med forslag til nye bruksområder for maskinen i kommentarfeltet.

Stormaskiner (eng. mainframe) er kjent for å håndtere store mengder med transaksjoner. Akkurat denne modellen fra det franske datakonsernet Bull har i årevis vært brukt til politiets straffesaksregister, Strasak.

Det er et sak- og arkivsystem som i høyden har 3 000 samtidige brukere over hele landet, inkludert politi og påtalemyndigheten. Ifølge politiet har maskinen og teknologien vært dønn stabil. Årsaken til at de velger å bytte ut teknologien er ifølge politiet at kostnadene er altfor høyere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.