Du må vente to generasjoner på skikkelig mobilbank

Norske finansaktører tror ikke mobilt Internett tar av før tredje generasjons mobiltelefoni er på plass, til tross for optimistiske spådommer fra konsulentselskapene.

Det internasjonale konsulentselskapet International Data Corp (IDC) tror at bankene som tilbyr mobilt Internett, såkalt mbanking, vil bli vinnerne i fremtidens finansnæring. Flere banker har oppdaget dette og investeringene rettet mot mbanking øker. IDC estimerer at banker i Vest-Europa bruker 43 millioner dollar på dette i år og forventer at dette tallet øker betraktelig i årene fremover.

- Siste tids utvikling innen mobilt Internett viser indikasjoner på fortsatt økt bruk i distribusjon av finansiell informasjon via mobiltelefoner, sier Barbara Blesio, ansvarlig for rapporten.

- For å bedre konkurranseevnen og posisjonere seg for i den nye distribusjonskanalen, har mange banker investert i mobile tjenester . Disse investeringene vil øke svært mye fremover og vil være den raskest voksende sektoren av bankenes IT-investeringer. Bankene må være klar over at hvis de skal være i førersetet innen mbanking, må de satse raskt og bygge ut teknologien som er tilgjengelig nå, sier Blesio.

Flesteparten av mbanking-tjenestene som eksisterer i dag bygger på WAP (wireless application control). IDC antar at det vil være 1,8 millioner mbanking-kunder ved slutten av 2000, med majoriteten av brukerne fra Tyskland, Storbritannia og Skandinavia.

Innen finansnæringen i Norge er mbanking ikke særlig utbredt. Den norske nettmegleren Stocknet-Aston Securities ASA er en av dem som ligger langt fremme i bruken av trådløs teknologi. Men det beskjedne salget av WAP-telefoner gjør at bruken er lav:

- Mellom én til to prosent av våre aksjehandler skjer med WAP. Det sier seg selv at handelen med WAP er relativt beskjeden da det bare er mellom fem til ti tusen WAP-telefoner i Norge. Foreløpig er ikke infrastrukturen på plass. Når tredje generasjons mobiltelefoni er på plass, tror jeg vi vil se et oppsving i bruken. Men inntil da vil handelen være relativt begrenset. Vi har likevel laget en solid plattform teknisk sett, noe vi fikk bevis for da vi vant Gullwappen for beste kommersielle løsning den 15. september, sa daglig leder i Stocknet, David Halten, til digitoday.no tidligere i oktober.

eBEST, hvor kundene kan legge ut lånene på anbud til et utvalg banker, lanserte sine tjenester i slutten av forrige uke. De vil ikke satse på mobilt Internett før tredje generasjons-mobiltelefoni er på plass.


- Det er for få WAP-telefoner, og teknologien er ikke bra nok, sier daglig leder Finn Dahl til digitoday.no.

- Men det er klart at mobilt Internett er noe som burde passe til finansnæringen. Men foreløpig har vi ingen konkrete planer om å satse på dette. Vi vil helst se at infrastrukturen bedrer seg.

Les mer om:
;