Du vil ikke tro oppløsningen

Gir fargebilder du knapt kan se med det blotte øyet.

Dette er en forstørret utgave av bildet forskerne har skrevet ut, som opprinnelig måler 50x50 mikrometer (μm).
Dette er en forstørret utgave av bildet forskerne har skrevet ut, som opprinnelig måler 50x50 mikrometer (μm). (Bilde: IMRE)

Gir fargebilder du knapt kan se med det blotte øyet.

En gruppe forskere ved Institute of Materials Research and Engineering (IMRE) i Singapore har utviklet en ny og innovativ metode for å skape fargebilder.

Oppløsningen er på utrolige 100.000 piksler per tomme, ti ganger mer enn den forrige rekorden ved utskrift av fargebilder, skriver Discovery.

Fargebildene skapes litografisk, uten bruk av blekk eller pigmenter, ved hjelp av metallstaver i nanometerskalaen som blir nedfelt i glass i spesielle mønstre.

Hver piksel består av fire slike staver, som er toppet med sølv- og gullpartikler. Ved å variere avstanden mellom dem, samt nanopartiklenes omkrets, fant forskerne ut at det var mulig å kontrollere hvilken farge de reflekterer.

Arbeidet er nærmere beskrevet i en akademisk avhandling (pdf), som er publisert i vitenskapstidsskriftet Nature.

I et konseptbevis har gruppen skrevet ut et bilde av den svenske Playboy-modellen Lena Söderberg som måler 50 x 50 mikrometer. Den minste partikkel øyet kan se er på cirka 40 μm.

Ifølge avhandlingen ser forskerne for seg at metoden kan brukes til mikrobilder innen sikkerhet, steganografi, optiske filtre i nanometerskalaen, men også til optisk datalagring med ekstrem tetthet.

Til toppen