Duket for kraftig priskutt på fasttelefoni

Stadig flere teleselskaper går over til fastpris. Det vil presse prisene på fasttelefoni i Norge, spår analytiker.

Stadig flere teleselskaper går over til fastpris. Det vil presse prisene på fasttelefoni i Norge, spår analytiker.

Det kommer stadig nye signal om lavere priser for fast- og mobiltelefoni i Norden og Norge. I USA har de fleste kunder fastpris, både på mobil og fasttelefoni, særlig i lokale områder. Spørsmålet er om trenden med gratis fasttelefoni er i ferd med å komme til Norge.

Danske TDC melder at de vil tilby gratis fasttelefoni i deler av døgnet. Danskene kan nå ringe gratis på kveldene og i helgene. I Sverige tilbyr mobilselskapet 3, som er en av aktørene som eier UMTS-nett, gratis samtaler mellom sine kunder.

Teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom tror det i første rekke vil være på fasttelefoni prispresset vil komme i Norge. Det som vil drive prisene nedover er konkurransen fra selskaper som tilbyr IP-telefoni (telefon over bredbånd), mener han.

– En viktig trend nå er utviklingen innen tale over bredbånd. Det blir spennende å se om det blir en suksess. I så fall kan det bidra til å presse prisene på fasttelefoni nedover, sier han.

– Det vi ser tendensen til i dag er at deler av abonnementet blir fastprisbasert. Der vil bredbåndstelefoni være en viktig pådriver. Men det vil fortsatt være ulike priser på samtaler ut til mobiltelefoner og konkurrenter, sier Aarønæs.

Han peker på flere momenter som vil spille en rolle. En faktor er kostnadene til selskapene som tilbyr IP-telefoni. Inntektene må være gode nok til å forsvare lave priser. En annen ting er hvordan IP-telefoni blir mottatt av brukerne. Om det er lave barrierer for å gå over til IP-telefoni, og om teknologien blir tatt i bruk av mange nok, så vil det gi prispress på fasttelefoni.

    Les også:

– Når det gjelder mobiltelefoni, så er det i dag i første rekke de små billigaktørene som sørger for prispress. Vi leser om priskrig i avisene. Det som ikke er like synlig er hvem som klarer å overleve med lave priser. Dersom en slik priskrig blir langvarig og selskapene overlever, så vil det bli en stor utfordring for Telenor og NetCom, sier Aarønæs.

Han tror det vil ta tid før Hutchinson-baserte 3 åpner nett i Norge. Det vil ta minst to år, mener han. Dersom 3 bruker samme fremgangsmåte i Norge som i Sverige, med gratis samtaler som introduksjonstilbud, så vil det kunne gi et betydelig prispress også på mobiltelefoni. Men Telenor og NetCom vil ikke gjøre noen forsøk å på presse prisene på mobiltelefoni før de blir tvunget til det, mener Aarønæs.

Til toppen