JUSS OG SAMFUNN

Dum nettleser-forskning var tull

Frustrert utvikler ville bare få folk til å slutte å bruke Internet Explorer.

Tidligere denne uken meldte BBC og en rekke andre anerkjente medier, at det kanadiske firmaet AptiQuant hadde gjennomført en større studie som viste sammenheng mellom nettleserbruk og intelligens.

På sine nettsider, som så tilsynelatende troverdige ut, meldte det falske selskapet at en ny studie som de hadde gjennomført, viste at brukere av Internet Explorer var mindre intelligente enn de som brukte andre nettlesere.

Saken fikk stor oppmerksomhet i verdens IT-presse og ble flittig debattert. Nå viser det seg at selskapet AptiQuant bare er funnet opp av utvikleren Tarandeep Gill. I frustrasjon over nettopp nettleseren Internet Explorer, begynte han å planlegge et pek som skulle få uante konsekvenser.

Gjennom å skrive en tvers gjennom falsk vitenskapelig rapport, med akademisk lingo og begreper, skulle de oppdiktede «forskningsresultatene» få tilstrekkelig troverdighet. Og det virket. Da han sendte ut en pressemelding og presenterte sine «vitenskapelige» funn var suksessen et faktum.

Nyheten om den banebrytende forskningen, som blant mange kanskje bare bekreftet det de visste fra før, spredte seg som ild i tørt gress, skriver Gill på nettsidene til AptiQuant.

Hele hensikten bak spøken var ikke å såre brukere av Internet Explorer, men å få folk til å bytte nettleser, hevder bakmannen. Spøken ble imidlertid kjapt oppdaget, noe Gill forventet ville skje.

–Jeg vil være glad dersom bare et hundretalls personer slutter å bruke IE 6.0 etter denne episoden, skriver Gill på nettsidene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.