KARRIERE

Dumper nettbrett fra helikopter

– Bokstavelig talt, sier professor Nicholas Negroponte.

Bilde: CC Nateone / MJ
3. nov. 2011 - 10:44

Den alltid ambisiøse MIT-professoren og seriegründeren Nicholas Negroponte slår igjen på stortromma.

Gave fra oven

Mannen bak OLPC-stiftelsen («one laptop per child») vil fly over fattige landsbyer og lempe ut nettbrett fra luften. Helt uten nærmere intruksjoner eller forklaring.

Elev-nettbrettet som skal gis bort på denne mildt sagt utradisjonelle måten heter XO-3, og både maskinen og OLPC-initiativet er tidligere omtalt en rekke ganger på digi.no.

- Vi skal bokstavelig talt slippe nettbrett ut av helikoptre. Deretter skal vi vende tilbake ett år senere for å se om planen fungerte, sa Negroponte på Open Mobile Summit-konferansen onsdag, ifølge medier som PCMag og Techcrunch.

Og joda, maskinene skal kunne tåle et fall på nærmere ti meter (med hensiktmessig innpakking), og utstyret skal dessuten tåle en regnskur.

Den oppsiktsvekkende planen er å se om mottakerne klarer å lære seg å lese på egenhånd. Det er kanskje ikke så utenkelig som det kan høres ut.

Negroponte skal ha vist til et indisk forsøk der man murte en PC med internett-tilgang inn i en mur i et fattigkvarter i New Dehli, til fri bruk for forbipasserende. Da digi.no skrev om dette i år 2000 hadde 160 barn lært seg å bruke utstyret.

OLPC-initiativtaker Nicholas Negroponte.
OLPC-initiativtaker Nicholas Negroponte.

En konklusjon fra forsøket var at barn uten skolegang og lese- og skriveferdigheter kunne bli kyndige selvlærte brukere av grunnleggende programvare og Internett.

XO-3 skal bli en billig maskin å produsere. Nonprofit-organisasjonens opprinnelige mål var en kostpris på 100 dollar stykket, men det målet har de foreløpig ikke greid å nå.

Konseptbilde av OLPC-prosjektets kommende nettbrett OX-3.
Konseptbilde av OLPC-prosjektets kommende nettbrett OX-3.

Maskinen skal etter planen ha en skjerm på rundt ti tommer, prosessor fra brikkeleverandøren Marvell. Innebygget solcelleplanel skal sørge for opplading av batteriene i områder der strøm er mangelvare.

OLPC-stiftelsen har oppnådd en viss suksess med sitt veldedighetsprosjekt som ble startet tilbake i 2005 . En tidligere bærbar pc-variant skal så langt være distribuert i tre millioner eksemplarer i 45 land.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.