JUSS OG SAMFUNN

Dumper ubrukelige PC-er i u-land

Ubrukelige PC-er som dumpes i u-land under dekke av gavmildhet er en alvorlig miljøtrussel.

24. okt. 2005 - 12:35

En amerikansk pressgruppe fra Seattle i delstaten Washington, Basel Action Network, har utgitt rapporten The Digital Dump: Exporting Reuse and Abuse to Africa.

Rapporten er ennå ikke tilgjengelig over nett. Ifølge en artikkel i New York Times går den ut på at datautstyr som samles inn i USA under dekke av donasjoner til fattige land, ofte er helt ubrukelig, og havner på miljøfarlige fyllinger.

– Altfor ofte brukes påskuddet om å «bygge bro over digitale skiller» til å dekke over og se bort fra det faktum at slike broer ofte dreier seg om å overføre giftig avfall, heter det i rapporten, som spesielt tar for seg tilfellet med Nigeria.

Havnen i Nigerias hovedstad Lagos mottar anslagsvis 500 kontainere med brukt elektronisk utstyr hver måned. I hver kontainer er det anslagsvis 800 datamaskiner. Mesteparten, opptil 75 prosent, av disse 400 000 datamaskinene er ubrukelig, og det er ulønnsomt å prøve å reparere dem.

Nigeria har ingen infrastruktur for å resirkulere elektroniske komponenter. Datautstyret havner følgelig på fyllplasser, der de bidrar til å forurense både jordsmonn og grunnvann.

En dataskjerm kan innholde opptil fire kilogram med bly, i tillegg til tungmetaller som kadmium.

Rapporten følger opp en rapport fra 2002 der Basel Action Network skrev at 50 til 80 prosent av elektronisk avfall som ble samlet inn i USA for å resirkuleres, i praksis demonteres og resirkuleres under uregulerte og usunne forhold i Kina, India, Pakistan og andre utviklingsland. (Se bildet til høyre.)

– Dette er problemer vi er godt kjent med, sier Knut Fosseide i Fair til digi.no. Fair samler inn og resirkulerer brukt datautstyr til flere land i Afrika, i første rekke Eritrea og Kenya. – En av de store organisasjonene som er beryktet for dette, er World Computer Exchange. Det er en veldig stor organisasjon som ikke stiller kvalitetskrav til utstyret de sender til utviklingsland. Fair ble startet opp blant annet som en reaksjon mot denne typen virksomhet.

Fosseide sier Fair oppgraderer og fikser utstyret i Norge før de sender det av gårde.

– Har vi ikke egne ansatte i mottakerlandet, drar vi selv ned og installerer det. Vi gir også opplæring. Vi forsyner noen hundre skoler med flere tusen maskiner. Vi vet at det vi sender ned kommer i bruk. Vi har videre egne kontainere i landene vi arbeider i, der vi tar i mot ødelagte maskiner og gir i bytte en ny oppgradert maskin. Disse kontainerne sendes tilbake til Norge, og resirkuleres herfra.

Fosseide sier at Norad har engasjert seg i denne problemstillingen.

– Norad støtter oss direkte, sammen med [FNs hjelpeorganisasjon] Unesco. Vi er bedt om å legge fram våre rutiner overfor Unesco, noe vi håper kan bidra til en reform innen brukt datautstyr fra rike til fattige land.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.