Dundrende underskudd i Yahoo

Underskuddet er langt større enn overskuddet for et år siden, og det er lite optimisme å spore.

Dundrende underskudd i Yahoo

Underskuddet er langt større enn overskuddet for et år siden, og det er lite optimisme å spore.

Tallene som nettselskapet Yahoo offentliggjorde i går kveld viser et negativt resultat på 303 millioner dollar av en omsetning på 1,806 milliarder dollar.

Omsetningen er 1 prosent lavere enn i fjerde kvartal 2007, da Yahoo oppnådde et positivt resultat på 206 millioner dollar. Mens selve driften leverte 191 millioner i pluss for et år siden, er den i fjerde kvartal 2008 minus 278 millioner dollar.

For hele året 2008 var omsetningen 7,209 milliarder dollar, 3,4 prosent mer enn i 2007. Driftsresultatet var 13 millioner dollar (!), mot 695 millioner dollar i 2007, og resultatet 424 millioner dollar, 36 prosent dårligere enn i 2007. Den store forskjellen mellom årets resultat og driftsresultat forklares i hovedsak med emisjonen i første kvartal, som tilførte konsernregnskapet en gevinst på 401 millioner dollar.

Den nylig tiltrådte toppsjefen Carol Bartz ga denne offisielle kommentaren:

– Trass i det utfordrende økonomiske klimaet, leverte Yahoo justert likvidstrøm over midtpunktet for fjerde kvartals guidance. Bedriften har også gjort viktige investeringer samtidig vi har hatt en tett kostnadsstyring. Det gir oss et bedre utgangspunkt til å klare den økonomiske tilbakegangen og så opptre sterkere når annonsemarkedet blir bedre. Vi har mye å gjøre, men jeg er begeistret over Yahoos muligheter, og jeg er oppmuntret av den kraftige innovasjonen og driven jeg har erfart siden jeg kom til selskapet som toppsjef.

Bartz har vært under press for å fortelle hvordan hun akter å forholde seg til Microsofts tilbud om å overta søkedelen av Yahoo. Da hun presenterte tallene sa hun at hun ikke hadde tatt toppjobben for bare å selge Yahoo helt eller delvis. Hun mener søk er viktig for Yahoo og at virksomheten er i ferd med å bli mer innbringende. Hun har ellers lovet å fokusere produktutvalget fra Yahoo. Hun formulerte seg forsiktig, og sa også at hun ikke ville utelukke noen ting: «Alt er på bordet.»

I inneværende kvartal venter Yahoo en omsetning i intervallet 1,53 milliarder dollar til 1,73 milliarder, klart under første kvartal 2008 der omsetningen ble 1,82 milliarder dollar. Det er ikke gitt offisielle forventninger til verken kvartalsresultat eller årsomsetning. Yahoo føyer seg med andre ord til den lange rekken IT-selskaper som mener de økonomiske utsiktene er for uoversiktlige til å gi pålitelige prognoser om egne resultater.

Investorene hadde tydeligvis ventet at tallene skulle bli langt verre. Da de ble kjent, gikk aksjekursen opp fra 11,34 dollar til 11,93 dollar.

Hele regnskapet er tilgjengelig fra Yahoos nettsted (pdf).

    Les også:

Til toppen