Duopolet som bare er slått av Finland

Markedet har opplevd kjempevekst de siste to årene i hovedsak som følge av kontantkort. Veksten har brakt landet til verdenstoppen i mobiltetthet, bare slått av Finland.

Markedet har opplevd kjempevekst de siste to årene i hovedsak som følge av kontantkort. Veksten har brakt landet til verdenstoppen i mobiltetthet, bare slått av Finland.

Det norske mobilduopolet står ikke tilbake for sammenligning med andre, både i nettkvalitet og i pris. Men allerede i fjor var det klart for nye nettløse mobiloperatører, og så langt år har ni selskap meldt seg på i kampen, om en inkluderer Telia som nå venter på en endelig bekreftelse på at selskapet beholder sin mobillisens, som i så fall blir landets tredje.

Tekstmeldinger utgjør for tiden nærmere 10 prosent av de to mobilselskapenes omsetning, som ikke lenger bare kan baseres på det å innrullere nye kunder. Penetrasjonen er mye høyere enn 60 prosent om en holder barn og endre ute fra statistikken, slik at konkurransen i markedet heretter ventelig vil dreie seg om mer om pris, nye tjenester og evne til å omsette nye mobiltjenester til økt omsetning.

Telenor Mobil er eid av det helstatlige Telenor som planlegger børsnotering og delprivatisering til høsten. Blant de største aksjonærene i NetCom finnes Tele Danmark og Ameritech med vel 20 prosent hver, mens Kinnevikeide SEC eier 15 prosent og Orkla 12 prosent. SEC har den siste tiden solgt seg ut av NetCom.

Telia fikk i 1998 tildelt landets tredje GSM-lisens, men den er så langt ikke utnyttet.

Norge Lansert Kunder

01.01.00

Vekst i

1999

Marked

GSM

Telenor Mobil 05.93 1.783.432 49 % 71 %
NetCom GSM 09.93 745.089 32 % 29 %
Telia AB *

Kilde: Public Network 2/00. Inkluderer netteiere, og ikke service providere.

*=ikke satt i drift

Til toppen