Duqu traff Irans atomanlegg

Bekrefter et tredje målrettet kyberangrep.

14. nov. 2011 - 08:31

Iranske myndigheter bekreftet søndag at landets atomanlegg har blitt infisert med Windows-trojaneren Duqu.

Duqu ble oppdaget i forrige måned og har ifølge eksperter mange likheter med Stuxnet; Dataormen som ifjor skal ha kverket Irans sentrifuger for anriking av uran.

Brigadegeneral Gholam Reza Jalali sier til det offisielle iranske nyhetsbyrået IRNA at datamaskiner ved alle landets atomanlegg nå sjekkes for smitte, og at de har utviklet programvare for å bekjempe skadevaren.

- Vi er i startfasen med å bekjempe Duqu, sier Jalali. Skadeomfanget eller hvor mange anlegg som er infisert skal ennå ikke være ferdig utredet.

Det er tredje gang offiseren, som leder Irans kyberforsvar, bekrefter at de er rammet av et målrettet dataangrep mot landets IT-systemer.

Iran kunngjorde i april at de var utsatt for et datavirus de kaller «Stars». Ifølge brigadegeneral Jalali er Duqu det tredje viruset som rammer dem.

I motsetning til Stuxnet sprer ikke Duqu seg videre, og er følgelig ikke en dataorm. Det er så langt heller ikke funnet komponenter som saboterer kontrollsystemer. Derimot har eksperter oppdaget at Duqu tapper opplysninger fra infiserte systemer.

Ifølge Symantec, et av sikkerhetsselskapene som den siste tiden har analysert den nye trusselen, kan Duqu sees på som en forløper til et fremtidig Stuxnet-lignende angrep. Trojaneren skal være utformet for å sanke etterretningsdata om industrisystemer, samt for å gi fjernadministrasjon.

Israel og USA er sterkt bekymret for at Iran kan være i ferd med å skaffe seg atomvåpen. Nyheten om datasabotasje kommer mens krigsretorikken og faren for et konvensjonelt militært angrep er økende.

Det er særlig Israel som har ivret for et angrep den siste tiden, mens regjeringen i Washington heller har tatt til orde for en styrking av sanksjonene mot landet.

Stuxnet kan ha vært et hemmelig felles prosjekt mellom USA og Israel for å ramme det iranske atomvåpenprogrammet, ifølge avsløringer i New York Times.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.