DVD-film med halve filstørrelsen

Svenske AMT har utviklet kraftige teknikker for videokompresjon, som skal være kompatible med vanlige DVD-spillere.

Svenske AMT har utviklet kraftige teknikker for videokompresjon, som skal være kompatible med vanlige DVD-spillere.

Svenske AMT (Advanced Multimedia Technology) skal ha utviklet et komprimeringssystem for video som skal gi tilnærmet DVD-kvalitet, samtidig som filstørrelsen reduseres kraftig. To timer video skal få plass på en vanlig CD eller et relativt standard flashminnekort.

Det mest spesielle er at teknologien skal være kompatibel med blant annet dagens DVD-spillere. Den ene varianten av ATMs codec er kompatibel med MPEG-2, Den skal levere DVD-kvalitet med en bitrate på 1,6 til 2 Mb/s. En MPEG-4-variant skal med full oppløsning levere DVD-kvalitet ved 0,5 Mb/s. Film komprimert med denne omkoderen skal kunne spilles av på alle DVD-spillere med MPEG-4-støtte.

Ny Teknik skriver at AMT hevder at det skal et svært trenet øye til for å se forskjell i bildekvaliteten på film i standard MPEG-2, for eksempel DVD-film, og film kodet med AMTs teknikker.

Selve kodingen skal skje ved hjelp av en maskinvarebasert videokoder som plugges inn i en USB-port på en datamaskin. Pluggen skal ifølge Ny Teknik produseres av selskapet selv og selges via Internett til en pris på mellom 100 og 150 dollar. Pluggen, som skal være på størrelse med en sigarettenner, skal også støtte omkoding til vanlige MPEG-2 og MPEG-4-formater. Målgruppen er videoentusiaster, og lanseringen er planlagt i første kvartal i år.

    Les også:

AMT arbeider også med en modul som retter seg mot produsenter av digitale tv-bokser, overvåkingskameraer, digitale videokameraer og andre. Denne skal være klar i tredje kvartal av 2005.

En utfordring vil være å få teknologien utbredt. En mulighet skal være å påvirke et standardiseringsorgan, og selskapet er i forhandlinger med et annet selskap som allerede har en fot innenfor et slikt miljø. Dette skal spare AMT for mye tid.

AMT har ifølge Ny Teknik søkt om fem ulike patenter knyttet til teknologien. Selskapet anser det som usannsynlig at andre kan ha kommet dem i forkjøpet, siden det tar veldig langt tid å utvikle slike teknologier.

Mattias Frendberg, markedsansvarlig i AMT, sier til Ny Teknik at han per i dag mener at den beste, frittstående komprimeringsteknikken kommer fra On2 Technologies. Denne skal ifølge Frendberg være bedre enn Windows Media Video, men dårligere enn AMTs egen teknikk. Det er uklart om Frendberg mener den eksisterende VP6-codec'en eller den kommende VP7. Men ingen av dem skal være kompatible med MPEG-standardene.

Til toppen