DVD-film med mye høyere oppløsning

En rekke filmtitler vil denne våren bli tilgjengelige både som DVD-film og i Microsofts WMV HD-format.

En rekke filmtitler vil denne våren bli tilgjengelige både som DVD-film og i Microsofts WMV HD-format.

Flere filmselskaper planlegger nå DVD-filmer hvor esken i tillegg til å inneholde den vanlige DVD-filmen, også inneholder en DVD-plate med den samme filmen lagret i Microsofts Windows Media Video High Definition-format (WMV HD).

WMV HD er et format for å lagre film med langt høyere oppløsning enn DVD. Vanlig DVD-film for PAL-systemet som brukes i blant annet Norge, har en oppløsning på 720 x 576 punkter. WMV HD leveres gjerne i to kvalitetsvarianter, 720p eller 1080p. Disse har en oppløsning på henholdsvis 1280 x 720 punkter og 1920 x 1080 punkter. Lyden er lagret som 5.1-kanalers surroundlyd. En vanlig DVD-plate (ROM) vil kunne romme omtrent to timer med film i WMV HD-formatet.

Foreløpig er kun én film tilgjengelig som WMV HD. Dette er MacGillivray Freemans "Coral Reef Adventure", en film opprinnelig laget for IMAX-kinoer. 15 andre filmer, både tidligere IMAX-filmer og andre, vil bli gjort tilgjengelige i WMV HD-formatet utover våren, skriver Microsoft i en pressemelding.

For å kunne spille av WMV HD, må brukeren ha en Windows XP- eller XP Media Center Edition-basert PC. PC-en bør ifølge Microsoft være utstyrt med et skjermkort basert på brikker fra Nvidia eller ATI med minst 32 MB minne og støtte for AGP 4X, samt minimum en 2,4 GHz Intel Pentium 4 prosessor eller AMD Athlon XP 2200+ for å spille av WMV HD med den laveste oppløsningen, 720p.

    Les også:

For å spille av film med 1080p-oppløsningen, bør PC-en minst være utstyrt med en 3 GHz prosessor. Microsoft anbefaler at skjermkortet har 128 MB minne og støtte for AGP 8X ved avspilling av film med det høyeste oppløsningen.

Filmen kan altså ikke spilles av ved hjelp av en vanlig DVD-spiller.

Brukeren må ha en skjerm, TV eller projektor som støtter en oppløsning på minst 1024 x 768 for å kunne se film i WMV HD-formatet.

Mer om WMV HD finner du på denne siden.

Til toppen