DVD-Jon i retten mandag

Mandag starter rettssaken mot Jon Lech Johansen, bedre kjent som "DVD-Jon".

Mandag starter rettssaken mot Jon Lech Johansen, bedre kjent som "DVD-Jon".

Det er Økokrim og Motion Picture Association (MPA) som har anlagt saken mot Jon Lech Johansen.

Sammen med to kamerater satte den da 16 år gamle Johansen i 1999 sammen et program som dekrypterer DVD'er, hvorpå han ble tiltalt av Økokrim for å bidra til piratkopiering. Jon hevder programmet ble skrevet for å gjøre det mulig å se på DVD-filmer under Linux, mens filmindustrien hevder programmet er ment for å kopiere DVD'er. DeCSS-programmet dekrypterer DVD-filmer og muliggjør kopiering og distribuering.

Den 10. mai i år endret Økokrim tiltalen mot 18-åringen fra Lardal. I den gamle tiltalen het det «Denne adgangen var uberettiget i forhold til rettighetshaverne», et tiltalepunkt som ble byttet ut med «Adgangen var uberettiget fordi DVD-filmene var solgt med forutsetning om at brukeren skulle bruke autorisert avspillingsutstyr og respektere kopibeskyttelsen».

Saken møtes med stor spenning, for den påvirker friheten til å lage og spre forskjellige typer programvare.

Rettssaken mot DVD-Jon skulle egentlig startet i juni, men måtte utsettes til 9. desember fordi retten måtte ha bedre tid på seg til å finne frem til fagkyndige legddommere som kan forstå denne kompliserte saken, fortalte politiadvokat Erik Moestue i Økokrim til digi.no i august (se relatert artikkel under). Jon Johansens advokat er Halvor Manshaus i advokatfirmaet Schjødt.

Les også:

Til toppen