BEDRIFTSTEKNOLOGI

DVD-Jon selvsikker foran ankesaken

Jon Lech Johansen (DVD-Jon) tror på seier når ankesaken mot ham starter i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. des. 2003 - 08:48

Oslo (NTB-Peter Tálos): Jon Lech Johansen (20) er sikker på at han vil vinne over Økokrim før ankesaken mot ham starter i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

Til tross for at den unge mannen for annen gang må møte mektige Økokrim i rettssalen, har ikke 20-åringen oppgitt sin kamp mot stengsler for fri bruk av film og musikk. Men selv om Jon Lech Johansen villig har samarbeidet med politiet og sittet i avhør og lange dager i rettssalen, så begynner prosessen å slite.

-Sliten

-Jon er nok ganske sliten av hele saken og synes ikke det er veldig morsomt lenger. Man skal ikke undervurdere den belastning det er å ha en slik sak hengende over hodet sitt fra man er 15 år gammel, sier advokat Halvor Manshaus til NTB.

Verken Jon Johansen selv eller familien hans vil uttale seg til pressen før saken i lagmannsretten starter. Det overlater de til forsvarer Manshaus, som også førte saken mot Økokrim i tingretten.

Den 6. januar i år vant de en knusende seier over Økokrim som hadde tiltalt gutten fra Lardal i Vestfold for ulovlig ha brutt seg inn på sin egen DVD-plate. Da hadde saken vært under etterforskning siden vinteren 2000 da Johansen var 16 år gammel og politiet foretok en razzia på gutterommet. Økokrim gikk til aksjon etter at Jon hadde lagt ut et program som gjorde det mulig å bryte den innebygde kopisperren CSS i DVD-platene på internett. Opprinnelig var det filmindustrien som hadde anmeldt gutten for å ha publisert programmet DeCSS.

Lenger sak

- Faktum i saken er jo fremdeles det samme, sier Manshaus om den forestående rettssaken.

- Økokrim vil føre noen flere vitner enn i tingretten og da vil vi gjøre det samme. Det er jo også satt av lengre tid enn forrige gang, sier Manshaus.

I prinsippet forstår han at Økokrim velger å gå til sak mot hans klient, men sier han er ganske sikker på utfallet også i denne rettsinstansen. I tingretten ble Jon Lech Johansen frikjent på samtlige punkter i tiltalen. I dommen står det at retten ikke finner det bevist "ut over enhver rimelig tvil at Johansens hensikt med utviklingen og offentliggjøringen av programmet var å bidra til ulovlig kopiering og distribusjon av DVD-filmer".

Blottla musikktjeneste

Men om Jon Lech Johansen er trøtt og sliten av DVD-saken, er han tydeligvis ikke lei av å utfordre storindustriens hang til å utstyre digitale film- og musikkprodukter med kopisperre.

Bare ti dager før ankesaken starter i Borgarting lagmannsrett lanserte han en metode for å omgå Apples musikkformat på sin egen hjemmeside. Ved bruk av kildekoden, som han kaller QTFairUse, er det mulig for brukere av Apples musikktjeneste iTunes på internett, å lagre ukrypterte musikkfiler på sin egen datamaskin og deretter lage kopier til en CD.

-Slike tekniske sperrer, beskjærer i større eller mindre grad brukerens interesser. Fra et forbrukersynspunkt bør man være oppmerksom på å ikke godta små innskrenkninger og restriksjoner som på sikt kan bli store hinder for forbrukerens frihet, sier Manshaus.

Han påpeker at QTFairUse ikke er et ferdig program, men gir en kompetent person anledning til å konstruere et program som gir muligheten til å laste ned ukrypterte musikkfiler.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.