JUSS OG SAMFUNN

DVD-saken: - Johansen knekket ikke koden

- Jon Johansen knekket ikke beskyttelseskoden på DVD-platene, sa forsvarer Halvor Manshaus da saken mot Jon Lech Johansen (19) startet i Oslo tinghus mandag.

Norsk Telegrambyrå
9. des. 2002 - 23:49

Forsvareren hevdet at Johansen kun hadde laget grensesnittet til programmet DeCSS. Med grensesnittet mener Halvor Manshaus det visuelle ved programmet slik at det skal være enkelt for brukeren å benytte seg av det.

Advokat Halvor Manshaus.
Halvor Manshaus.

Manshaus innledet også med at han mener hans klient ikke kan dømmes for å ha brutt seg inn i på DVD-plater han selv hadde kjøpt og betalt. At Økokrim mener Johansen automatisk hadde godtatt en avtale om bare å bruke DVD-platen på lisensierte avspillere da han kjøpte den, mener han ikke er et godt nok argument.

- Økokrim må påvise at det er inngått en slik avtale, sa Manshaus.

- Dette er et tilfelle av gjengkriminalitet, altså Jon Johansen og hans venner på Internett fra Tyskland, Nederland, England og Russland, innledet førstestatsadvokat Inger Marie Sunde da straffesaken startet.

Dommerfullmektig Irene Sogn og to meddommere, senioringeniør Terje Knudsen og høyskolelektor Stein Martinsen, skal avgjøre hvorvidt "DVD-Jon" gjorde noe ulovlig da han brøt seg inn på DVD-platene sine med programmet DeCSS.

Økokrim mener Johansen har spredd programmet og på den måten påført filmselskaper og rettighetseiere tap, både teknologisk og økonomisk. Ettersom Jon Johansen spredte programmet via farens nettsted var også han en periode siktet, men saken mot faren ble senere henlagt.

Under en razzia hjemme i familiens bolig i Lardal i Vestfold i januar 2000, tok Økokrim beslag i den daværende 16-åringens to datamaskiner, flere CD'er og mobiltelefonen hans.

Aksjonen Økokrim foretok, kom i kjølvannet av en anmeldelse fra Movie Pictures Association (MPA). Organisasjonen ivaretar rettighetene til de sju største filmselskapene i USA. MPA mener Jon Lech Johansen har knekket beskyttelskoden CSS (Content Scrambling System) som mange DVD-plater er utstyrt med, for at det ikke skal være mulig å avspille film på ulisensierte DVD-spillere.

Jon Johansen brukte på det tidspunktet razziaen ble foretatt operativsystemet Linux, såkalt fri programvare. Irritert over at kommersielle aktører ikke hadde laget noen DVD-spiller for Linux-brukere laget Johansen programmet DeCSS sammen med to andre anonyme venner på internett. Programmet dekrypterte innholdet på DVD-platene og kopierte informasjonen til datamaskinen. Deretter var det fritt fram å spille av filmen, uavhengig av operativsystemet og uten sperrer.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.