JUSS OG SAMFUNN

DVD snart på det norske markedet

Allerede i november kommer de første digital video-disk (DVD) spillerne på markedet. Toshiba og Panasonic er nær ved å komme til enighet med filmstudioer om åndsverksbeskyttelse for DVD. I Norge ser vi spilleren først i månedskiftet februar/mars.

Sigvald Sveinbjørnsson
16. okt. 1996 - 13:00

DVD-prosjektet har har vært møtt med massiv motstand fra filmselskaper som frykter brudd på åndsverksloven når spillerne blir lansert.

DVD-spillerne er laget for å spille kino-kvalitet video samt vanlig CD og CD-ROM på samme spiller. Derfor er de utsatt for brukerkopiering på samme måte som videokassetter er idag. Dette mener filmselskapene er en trussel og har derfor satt seg på bakbena når det gjelder produksjon for dette nye mediet.

Nå ser det derimot ut til at selskapene kommer til enighet i striden. Fredag skrev Wall Street Journal at Toshiba og Panasonic er i ferd med å underskrive en avtale med filmselskapene som skal sørge for at spillerne koder datasignalene og derfor umuliggjør vanlig kopiering.

I Norge vil vi neppe se DVD før på vårparten. Panasonic Norge sier at spillerne vil være tilgjengelig i februar/mars neste år og at de i første rekke vil importere i underkant av 1000 spillere. Totalt regner de med å importere et sted mellom 1500-2000 spillere neste år.

Salgsdirektør Tom Greni ved Sony Norge ville ikke kommentere når Sony lanserer sitt produkt i Norge.

Når Toshiba vil være klare med sin spiller her til lands, er fortsatt usikkert ifølge importør Gjøte Lundblad AS. Derimot får digi:data opplyst av Bjørn Markussen, salg og markedsdirektør hos Toshiba PC-importøren Scribona Norge AS, at innen ett år vil Toshiba etter all sannsynlighet ha DVD-spillere installert i sine nye bærebare maskiner.

Ved lanseringstid i Europa ventes det at 50 filmtitler er klare på det nye DVD-formatet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.