– Dyp pakkeinspeksjon en selvfølge

Aruba lanserer WLAN-plattform for miljøer med stort innslag av personlig IT-utstyr.

– Dyp pakkeinspeksjon en selvfølge
Forretningsutvikler Fredrik L. Andersen i Aruba konstaterer at trådløse nett er langt enklere å sikre enn kablede lokalnett. Den innfelte boksen, 1 U-enheten Aruba 7200, kan styre over 2000 aksesspunkter og tilbyr en kryptert gjennomstrømning på 40 gigabit per sekund. Bilde:

Aruba Networks har lansert en ny plattform for trådløse lokalnett – Aruba 7200 Series Mobility Controllers – som de mener er den første WLAN-plattformen («wireless local area network») optimalisert for den aktuelle trenden der brukere tillates å anvende privat utstyr som mobil, brett og pc, samtidig som de får nærmest fri adgang til å trekke alt de mener er hensiktsmessig av applikasjoner.

Plattformen lover effektiv drift og kontroll over trådløse lokalnett der brukere gis store friheter og der belastningen varierer sterkt. Lokale data og tjenester skal vernes, samtidig som misbruk og inntrengningsforsøk skal avverges. Visse tjenester må prioriteres fram for andre. 7200-serien omfatter tjenestekvalitet, brukerkontroll, snokvarsling, trafikkstyring med mer.

– Dyp pakkeinspeksjon er en selvfølge, sier forretningsutvikler Fredrik L. Andersen i Aruba til digi.no. – Vi tilbyr full innsikt i all datatrafikk fra lag 1 til lag 7. Vi kan visualisere de mest populære applikasjonene, enten det er interne tjenester eller populære «apper». Vi kan prioritere trafikk etter applikasjon. Vi kan skille mellom legitim og ulovlig bruk av for eksempel BitTorrent. Vi gir anledning til å bestemme at Youtube skal tillates, men nedprioriteres i forhold til samhandlingsløsninger med video.

Andersen og Aruba snakker om «applikasjonsforberedte trådløse nett». Erkerivalen Cisco bruker tilsvarende terminologi: «application aware networks». Aruba bruker Cisco som sammenlikningsgrunnlag når de skal beskrive sin egen fortreffelighet: De har målt 11 ganger raskere nedlasting fra nettskytjeneste Box.com i sin egen løsning enn i en tilsvarende Cisco-løsning, de mener å kunne tilby opptil 50 prosent lavere drifts- og investeringskostnader og de hevder å kunne tilby 75 prosent bedre kvalitet for Microsoft Lync.

WLAN-teknologi er i en rivende utvikling. 802.11n-standarden betød et gjennombrudd i kapasitet for store trådløse bedriftsnett, og det neste spranget, 802.11ac med gigabitkapasitet, ventes i løpet av et par år (for bedriftsmiljøer). 7200-serien er klargjort med tanke på oppgradering til 11ac når det er aktuelt.

– Kapasitetsøkningen er påkrevd, ut fra det vi opplever hos våre kunder. Samhandlingsløsninger i miljøer der medarbeidere utnytter pc-er, brett og mobil kan utløse store topper i nettverksaktivitet, for eksempel når noen endrer store filer i delte mapper som mange vil ha synkronisert til flere enheter. Vi konstaterer også hyppige topper mandag morgen da folk kommer inn med privatinnhold og jobbinnhold som de har syslet med i helgen og skal dele med venner og kolleger så fort som mulig.

WLAN får ikke bare økt hastighet. Også sikkerheten er blitt bedre.

– Krypteringsstandarden WPA-2 betyr at man får inn en form for sertifikat, for maskin, bruker eller begge. Dette er enklere å tillempe på trådløse nettverk enn på kablede. Vi konstaterer at i de fleste norske bedrifter er det ingen tilsvarende sjekk på kablet nettilgang. De som kopler seg på det trådløse nettet opplever streng kontroll. De som stikker en Ethernet-kabel i en ledig kontakt opplever ingen kontroll.

Trådløse nett kan følgelig allment sett betraktes som sikrere enn kablede nett. Aruba har lagt inn løsninger slik at eventuelle fremmede nett kan fanges opp, som når noen kopler et eget aksesspunkt til det kablede nettet, fanger opp legitim trafikk og tapper den for intern informasjon.

Utviklingen gjør trådløse lokalnett også rimeligere i både drift og innkjøp.

Aruba sier at kapasitetsutviklingen og tjenestekvalitetsstyringen som de tilbyr, kan utnyttes til å redusere flere typer kostnader knyttet til nettverksutstyr og infrastruktur. Kostnadskuttene kan tas i forbindelse med en overgang til bare trådløse nett. Den kraftigste 7200-kontrolleren kan styre opptil 2048 aksesspunkter med en gjennomstrømning på 40 gigabit per sekund i kryptert samband. Skalerbarheten skal følgelig være sikret.

Et eksempel på kostnadskutt skal ligge i 7200-seriens evne til å sikre kvalitet og ytelse i avanserte samhandlingsløsninger. I stedet for egne telefonapparater, IP-basert telefonsentral, kostbart utstyr for videokonferanser – alt med egne supportavtaler – kan man velge løsninger som Microsoft Lync, dere samhandlingsløsningene kan gjøres tilgjengelig til ethvert apparat man måtte finne på å bruke, ifølge Aruba. Videokonferanser kan kjøres på mobiltelefoner, nettbrett eller pc, etter ønske og situasjon.

– Vår sterkeste kontroller tillater å strømme HDTV til 35 000 smartmobiler samtidig. De 2048 aksesspunktene som kontrolleren styrer, er nok til å dekke hele Pentagon, tre bygg av typen Empire State Building eller 30 typiske IKEA-sentre med full HD.

Utover videotelefoni er det mange tunge applikasjoner i dagens bedriftsnett. Citrix og liknende VDI-løsninger kan stå for mye trafikk. Det gjør også det Fredriksen kaller «bakgrunnsapplikasjoner» som Dropbox og Apple iCloud. Med mange bakgrunnsapper som skravler i nettet, er det påkrevd å kunne prioritere dem som virkelig er kritiske.

En referansekunde for Aruba 7200 i USA er University of Pennsylvania i Philadelphia.

Deres 46 000 brukere betjenes i dag gjennom mer enn 3500 aksesspunkter og 13 kontrollere. Betatesting der tyder på at de vil kunne spare plass sentralt og redusere tallet på kontrollere samtidig som de øker skalerbarheten.

I Norge nevner Fredriksen to pågående leveranser, til henholdsvis Høyskolen i Sør-Trøndelag og IKT Nord-Hordaland der syv kommuner har gått sammen om en felles trådløs løsning for sine kontorer og tjenester.