Dyr elektronikk på Nasdaq

Investorer og tradere får dårlige kurser ved å trade på elektroniske Nasdaq, ifølge amerikanske Securities and Exchange Commission.

Investorer og tradere får dårlige kurser ved å trade på elektroniske Nasdaq, ifølge amerikanske Securities and Exchange Commission.

Investorer får som oftest dårligere kurser når de handler på Nasdaq, som er en elektronisk børs, enn om de handler på New York Stock Exchange (NYSE). Men matchingen av kjøper og selger er derimot raskere på Nasdaq, heter det i konklusjonen til Securities and Exchange Commission (SEC).

I noen tilfeller betyr det at investorer betaler mellom 8 til 16 dollar mer enn nødvendig for å kjøpe eller selge 300 aksjer, heter det i rapporten. Årsaken til dette er at det er større "spread" på aksjene notert på Nasdaq enn det er på NYSE. Spread er differansen mellom kjøper- og selgerkurs og er forskjellen på hva kjøperne betaler og hva selgerne mottar. Differansen er det ofte megler eller market maker som mottar.
Les mer om dette på Aksjeforum.com: En traders verste fiende

Ikke overraskende mener ledelsen i Nasdaq at det er flere feil i rapporten.


- Men uansett viser rapporten at vi er på rett vei. Spreaden er sunket 75 prosent siden 1996 og den er stadig fallende, sier ledelsen i Nasdaq.

Systemene til de to børsene er forskjellige. Mens Nasdaq er en elektronisk børs, er NYSE basert på "spesialister" på alle aksjer som skal matche kjøpere og selgere. Disse spesialistene er pålagt å kjøpe og selge av NYSE og dette gjør at kursfluktuasjonene blir mindre enn på Nasdaq og spreaden mindre. Er det få kjøpere på en aksje notert på Nasdaq kan følgelig nedturen bli større enn på NYSE der spesialisten er pliktig til å stille en kjøpskurs.

Til toppen