BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dyr overgang til år 2000

En belgisk bank sier at overgangen til år 2000 vil koste dem nærmere 200 millioner kroner siden datasystemene må lære seg å gå over til et fire-siffret tallsystem.

Anders Berg
17. sep. 1996 - 13:30

Den belgiske banken Kredietbank anslår kostnadene for oppgradering til år 2000 til en milliard belgiske franc, nærmere 200 millioner kroner. Det er samme størrelsesorden som tilpasningen til den nye felles EU myntenheten Euro.

Mange firmaer bekymrer seg for overgangen til et nytt århundre som skaper problemer for de fleste dataanlegg. Problemet skyldes at datamaskiner i 60 og 70 årene ble programmert for å behandle årstall som to siffer for å spare lagringsplass. Ingen hadde trodd at disse programmene vil være i drift fortsatt. Når år 2000 er representert med to siffere, vil det fremstå som 00 hvilket er lavere enn 99 og dermed er problemene igang.

- I Norge regner vi med å bruke mellom 20-30 millioner kroner på vår oppgradering. Noen store utgifter på grunnen av Euro regner vi ikke med å få siden vi behandler den som en vanlig valuta, sier Sigurd Ulven i Den Norske Bank.

Problemet med overgangen til år 2000 blir i databransjen ofte referert til som "The Millennium Bug".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.