BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dyre penger i svenske Ericsson

For hver krone Ericsson tjener har selskapet brukt to. Det skyhøye kostnadsnivået gir Ericsson-ledelsen med konsernsjef Kurt Hellström (bildet) i spissen ytterligere hodepine og kommer på toppen av det som trolig blir selskapets verste år noen gang.

Frode Eriksen
18. des. 2001 - 08:59

I en ny bok, som omtales av Dagens Industri, skriver bedriftskonsulenten Anders Grufman at det trengs betydelige tiltak for å redde selskapet, og mer enn hva selskapet har gjort så langt.

- Jeg er skuffet over at man ikke har tatt Ericssons problemer mer på alvor, sier Grufman og fortsetter med at han ikke har sett noe i Ericsson som kan redde selskapet unna et problem av denne dimensjonen.

I boken "Simpler management" behandler han Ericsson og Nokia med utgangspunkt i det som kalles for simplermetoden, og konkluderer ikke overraskende med at Ericsson har kostnader betydelig over Nokias.

Ekskludert det som Ericsson betrakter som ekstraordinære poster kostet det Ericsson 2,03 svenske kroner å tjene en krone i årets første ni måneder. Tilsvarende for Nokia var 0,84 kroner for hver tjente krone.

Han mener en gigantisk nyemisjon vil kunne redde selskapet, og mener dette krever et samarbeid mellom selskapet og eierne som en aldri tidligere har sett.

Bedre for Ericsson blir det ikke ved at selskapet nå er ute av listen som Financial Times og Pricewaterhouse Coopers lager over Europas femti mest anerkjente selskap. Nokia er det eneste europeiske selskapet på listen, nærmere bestemt på sjuende plass. I toppen ligger amerikanske General Electric, Microsoft, IBM, Sony og Coca-Cola.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.