BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dyrere abonnement, billigere samtaler

De nye aktørene på det norske telekommarkedet med Telia og Tele 2 i spissen får bare noen måneder på seg før Telenor spiller et av sine sikkerstikk i den norske telekampen. Økt pris på abonnement og lavere priser på samtaler til mobiltelefon og til utlandet.

Frode Eriksen
16. jan. 1998 - 12:31

Etter bare et par uker i rollen som leder for både Telenor Privat og Telenor Mobil, har administrerende direktør Stig Herbern hovedbudskapet klart:

- Telefonabonnementet skal bli dyrere, mens tellerskrittene skal koste mindre.

Prisnedgangen på tellerskritt for samtaler til utlandet og for samtaler til mobiltelefon settes ned rundt 20 prosent, men dette kompenseres ved økte samtaleavgifter.

Prisøkningen på et vanlig telefonabonnement er på over 15 prosent. For abonnentene vil kostnadene for et vanlig abonnement øke med 18 kroner, fra dagens nivå på 118 kroner hver måned til 136 kroner. For ISDN øker prisen med nesten 19 prosent, eller 336 kroner i året.

- Den nye markedssituasjonen gjør det nødvendig å justere en skjevhet i vårt prissystem. Abonnementsprisen har til nå vært kunstig lav fordi inntektene fra telefontrafikken har kunnet dekke en del av kostnadene som knytter seg til abonnementet. Når Telenor betjener abonnentnettet på vegne av alle teleoperatørene i det norske markedet og konkurransen står om trafikkinntekter, må vi sette opp abonnementsprisen, slik at den dekker våre faktiske kostnader, sier Stig Herbern.

- Vi har tidligere finansiert abonnementsnettet med samtaleavgifter, sier informasjonsdirektør i Telenor Privat, Elisabeth H. Gjølme.

- Den kostnadsorienteringen av prisene Telenor startet i fjor, og som myndighetene har pålagt Telenor å gjennomføre, gir det utslag at abonnementsprisene øker slik at de dekker utgiftene. I samtrafikkforhandlingene forsøkte vi å få kompensert for disse ekstrakostnadene, men fikk ikke anledning til det, sier Gjølme.

Herbern sier at prisomleggingen ikke innebærer inntektsøkning for Telenor.

- Dette er en tilpasning til en ny konkurransesituasjon slik at Telenor også i fremtiden kan sikre at Norge hevder seg blant verdens ledende nasjoner innen telekommunikasjon til beste for norsk næringsliv og norske forbrukere, sier han.

Prisen på lokalsamtaler og fjernsamtaler blir ikke endret i denne omgang. Men det blir prisen når du skal ringe nummeropplysningen. Fra dagens 7,84 kroner øker prisen med 1,16 kroner eller 15 prosent, til 9 kroner per minutt. Dagens refusjonsordning for blinde og svaksynte opprettholdes.

Beregninger som Telenor har foretatt konkluderer med at jo mer en abonnent ringer, desto større blir den reelle prisreduksjonen. For privatkunder reduseres telefonutgiftene i snitt med en halv prosentenhet, mens bedriftskunder får redusert sine utgifter med to prosent, sier Telenor.

Endringene slår ulikt ut for Telenors kunder, avhengig av telefonbruken. Mens tre av fire bedriftskunder får redusert sin telefonregning, vil tre av fire privatkunder få en økning i telefonregningen med gjennomsnittlig 10-15 kroner pr. måned.

For å kompensere for prisøkningen for de som bruker telefonen lite, vil Telenor i april introdusere et miniabonnement med lavere abonnementspris og høyere samtalepris. Det nye abonnementet vil være lønnsomt for dem som ringer for under cirka 20 kroner i måneden, noe som ifølge Telenor gjelder 120.000 kunder.

Abonnementspriser:

Pris pr måned Prisøkning fra -97
Basis abonnement 136,- 18,- (15%)
ISDN Basis abonnement 178,- 28,- (19%)
ISDN Basis ab. m/dobbeltlinje 205, 28,- (16%)

(Kilde: Telenor)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.