JUSS OG SAMFUNN

Dyrt å redde data fra en harddisk

Forbrukerrådet mener IT-bransjen må redde kundenes data. Det er dyrt, medgir Ibas.

16. des. 2005 - 14:30

digi.no kunne tidligere i dag avsløre at Forbrukerrådet mener at når harddisker havarerer har privatkunder rett til gratis gjenoppretting av sine tapte data. Og dette har kunden rett på i fem år etter kjøpsdato, mener Forbrukerrådet

    Les også:

Blir denne viktige prinsippavgjørelsen stående, blir dette en dyr endring for IT-bransjen. Det medgir markedsleder på dataredning, Kongsvinger-selskapet Ibas. Selskapet har lavere priser når det gjelder enklere forbruker-produkter, men det er likevel kostbart.

Prøvesaken som har fått Forbrukerrådet til å presisere gratis gjenoppretting, gjelder en havarert Maxtor 300 GB ekstern harddisk.

Holm påpeker at harddiskhavarier som skyldes ødelagte partisjonstabeller, kan rettes ved å sende kunden automatisk programvare, men dette går ikke dersom maskinvaren har sviktet. Da må Ibas flytte over selve dataplatene til en ny, fungerende harddisk, en jobb som må skje i støvfrie lokaler, og utføres av trente teknikere.

- Det koster 8900 kroner å hente ut dataene fra en slik disk, forteller Jan Holm, salgs og markedsdirektør hos Ibas til digi.no. I tillegg kommer DVD-plater eller innkjøp av en ny harddisk for å sende dataene tilbake.

Han påpeker dog at Ibas jobber med produkter som skal få ned prisen på slike tjenester noe.

- Vi har studerte kjøpsloven og har vært i dialog med Forbrukerrådet om dette tidligere. Vi er jo ikke objektive, men hvis dette går igjennom vil vi få mye mer å gjøre, påpeker Holm.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.