Dyrt å redde gammel video

Å flytte gamle filmer og video til DVD er smart, men behersker du ikke teknikken, er hjelpen dyr.

Å flytte gamle filmer og video til DVD er smart, men behersker du ikke teknikken, er hjelpen dyr.

Svært mange norske hjem har stabler med gamle filmer og videofilmer liggende i skuffer og skap. Der ligger de ofte godt, for utstyret de ble spilt inn med er bort, stablet vekk eller gått i stykker.

Man bør derfor flyttet over slikt materiale til DVD, både for å ta backup og få sett på innholdet. Men behersker du ikke teknikken, er hjelpen dyr.

digi.no mottok i dag en pressemelding fra Digitaleminner, et selskap som tilbyr hjelp. Selskapet tilbyr en brukervennlig kalkulator for å vise mulighetene og la deg beregne kostandene. Det er nyttig, for billig er det ikke.

digi.no sjekket et typiske eksempel. Å konvertere en 90 minutter lang Hi8-film til en DVD koster hele 998 kroner og når man har lagt på cover og frakt, får du en regning på 1118 kroner.

- Vi bruker profesjonelt utstyr og kvaliteten er mye høyere enn hva du får på hjemmeutstyr. Vi kan også legge til kapitler og menyer, men det koster penger, forteller Ola Pettersen i Digitaleminner til digi.no.

Å konvertere en time med "analog" 8 mm smalfilm koster hele 1627 kroner inkludert frakt.

Å konvertere gammel, analog film er vanskelig, men konvertering av video-formater til DVD blir dyrt når det finnes forholdsvis enkle tekniske løsninger.

En frittstående DVD-opptager du kan koble til TV i stua koster nå under 4000 kroner. Et annet alternativ er HPs DC5000 DVD-brenner, et brukervennlig apparat beregnet på konvertering med minst mulig instillinger. HP Norge opplyser at de nettopp har kuttet prisen på DC5000 til 2000 kroner.

Aller billigst blir det dersom du har et grafikkort i PCen med video-inngang. Da kan du bruke denne til å fange video og med programvare på PCen skape dine egne DVDer.

Til toppen