Dyrt kontraktsbrudd

Markedet reagerte ubønnhørlig da Kredittkassen i dag hevet kontrakter med Provida til 109 millioner kroner. Bruddet kostet Provida-aksjen et fall på syv kroner.

Hvis man ser bort fra Provida, var det en bortimot kjedelig dag på børsen for IT-aksjene. Totalindeksen falt med 0,75 prosent mens IT-indeksen steg med tilsvarende.

Matematisk sett er dagens taper Iterated Systems, produsent av programvare for kryptering av bildefiler. Selskapet falt med 16,67 prosent, fra seks til fem kroner. Det ble imidlertid bare omsatt 6.000 aksjer - siste omsetning i Iterated skjedde 23. november. Fem kroner er en ny bunnotering for selskapet som ble notert på Oslo Børs i oktober i fjor til 82 kroner.

Thrane-gruppen er dagens vinner etter å ha hoppet opp halvannen krone til 16 kroner, noe som tilsvarer 10,34 prosent, men også det på et relativt lavt volum.

Den store taperen mandag ble Provida med et kursfall på nesten 13 prosent - fra 55 til 48 kroner. Det ble bare omsatt 8600 aksjer, men forklaringen på hvorfor markedet straffet en allerede presset aksje er grei. I dag morges offentliggjorde Kreditkassen at de hever to kontrakter med Provida til en samlet verdi av 109 millioner kroner. Banken påstår at Provida har forsinket deres nye inn- og utlånssystem med et helt år.

- Kontraktsbruddet er kjempenegativt for Provida, dette beviser at de ikke klarer å levere, sier en analytiker til digi.no. Slike store IT-kontrakter kan sprekke med en måned eller to, men ikke et helt år. Kontraktsbruddet er særlig kritisk fordi Provida jobber med en rekke store salg i utlandet og må bevise hva de kan.

Analytikeren regner med at Provida får beholde kontrakten, men kommer til å måtte betale mye av arbeidet selv. Avsetning selskapet må melde for i fjerde kvartal blir et betydelig antall millioner kroner, mener analytikeren.

Men Jo Arnstad, gründer og administrerende direktør i Provida, vil ikke ta skylden for mesteparten av forsinkelsen:

- At prosjektet er forsinket med så mye skyldes omfangsutvidelser som Kreditkassen ønsket og som vi skrev en ny kontrakt på i august. Det komplette systemet skulle vært i drift 25. oktober, noe vi må ta skylden for, men jeg ønsker ikke gå inn på detaljforklaringer her, sier Arnstad.

Til toppen