Dyrt utstyr bremser Wimax-planer

Nextgentel skulle lansere et trådløst og kanskje billigere ADSL-alternativ, men skyver nå på planene.

Nextgentel var en av de tre store vinnerne da lisenser for Wimax ble auksjonert i Norge i fjor. Wimax kan med en rekkevidde på flere mil og flere megabits båndbredde erstatte ADSL - kanskje til en lavere pris fordi man slipper å leie telefonlinjer av Telenor.

I november offentliggjorde Nextgentel at selskapet med utstyr fra Alcatel hadde begynt å teste teknologien i Bergen og Oslo.

Brukerne i testområdene skal tilbys symmetriske eller asymmetriske Internett-forbindelser med båndbredde på 2 Mbit/s. Praktisk rekkevidde skal ifølge de foreløpige testene være på mellom 10 og 12 kilometer med fri sikt mellom antennene, fortalte Nextgentel som siden er blitt kjøpt opp av svenske TeliaSonera.

Men siden har det blitt stille og nå forteller Nextgentel at lanseringen har blitt utsatt, skriver Computerworld.no.

Markedsdirektør i Nextgentel, Morten Ågnes, forteller at årsaken er mangel på utstyr - prisene har langt fra falt fort nok til at man kan starte en bredere utrulling.

Utstyret fungerer bra nok, forteller Ågnes til digi.no, men han vil ikke kommentere hva slags hastigheter Nextgentel har oppnådd. Han vil heller ikke kommentere prisnivået på Wimax-modem og antenner - på grunn av konkurransehensyn, forteller han.

Nextgentel skal foreløpig bare derfor selge Wimax-linjer til bedrifter som trenger lengre, trådløse linjestrekk.

Wimax krever i tillegg til modemet en større antenne som må settes opp på utsiden av huset og rettes mot Wimax-basestasjonen, noe som vil medføre en installasjonsutgift for de fleste.

Til toppen