BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dystert for million-prosjekt ved Oslo børs

London-børsen vurderer å skrote IT-systemet som juniorpartneren satser på i sitt store prosjekt.

6. juli 2009 - 10:11

I mars i år undertegnet Oslo børs og London-børsen – London Stock Exchange (LSE) – en strategisk samarbeidsavtale. Avtalen innebærer blant annet at LSE leverer handelssystemer for alle verdipapirmarkedene til Oslo børs.

Konkret betyr det at Oslo børs vedtok å gå over til de samme handelssystemene som LSE, det vil si Tradelect for aksjer og renter, og Sola for derivater. Tradelect ble utviklet av LSE i samarbeid med Accenture over en periode på fire år, og kom i drift i midten av 2007. Det bygger på Microsoft Windows Server 2003 og SQL Server 2000 (!). Sola er utviklet av TMX Group, som eier Toronto-børsen.

Financial Times skrev i forrige uke at LSE-gruppens nye toppsjef Xavier Rolet – han tok over etter Dame Clara Furse i mai – er i ferd med å restrukturere selskapet for å kutte kostnader. 60 av 570 arbeidsplasser i London skal bort. I tillegg skal virksomheten i Italia – LSE eier Borsa Italiana – med 565 årsverk, også nedbemannes.

En kilde sier til avisen at LSE sannsynligvis vil skrote hele Tradelect, fordi systemet koster for mye i vedlikehold.

Alternativet til å bytte ut Tradelect med noe annet, er å oppgradere det. Det var det Rotels forgjenger satset på. Det skulle koste 40 millioner pund.

Informasjonsdirektør Per Eikrem i Oslo børs sier til digi.no at man der er orientert om at LSE vurderer hvorvidt de skal satse videre på Tradelect eller bytte til noe annet.

– De har ikke fattet noen beslutning ennå. Skulle de bestemme seg for å bytte til noe annet, vil det være et svært omfattende prosjekt. Det vil uansett ikke skje noe innen Tradelect skal tas i bruk i Norge, det vil si i februar 2010.

Ifølge Eikrem innebærer det to ting: Prosjektet med å innføre Tradelect og Sola i Norge vil uansett gå som planlagt. Når LSE bestemmer seg for om de går videre med Tradelect eller ikke, vil Oslo børs følge LSEs valg.

– Det er ingen ønskesituasjon å måtte bytte handelssystem etter relativt kort tid. Samtidig har vi forståelse for de utfordringene LSE møter.

Eikrem forteller at hele prosjektet med å innføre Tradelect og Sola er budsjettert med i overkant av 60 millioner kroner.

En av LSEs viktigste utfordringer er et pan-europeisk handelssystem tilbudt av selskapet Chi-x. Det har allerede en markedsandel på 18 prosent i London, og seiler også opp som vanskelig konkurrent til LSE i Italia.

Chi-x tjener på at deres system er raskere enn LSEs, altså Tradelect, og det er også billigere å bruke.

Ikke uventet: Chi-x kjøres på Linux.

En annen utfordrer til LSE er BATS Europe. De har bygget sin datasentral rundt Linux-drevne bladservere.

Tradelects rykte fikk en alvorlig knekk mandag 8. september i fjor: Et kvarter etter at London-børsen åpnet, brøt handelssystemet sammen.

Det tok nærmere sju timer før det kom opp igjen. Forklaringen var «uforutsigbar kollisjon» mellom to prosesser, uten sammenheng med høyt handelsvolum. Søndag hadde den amerikanske regjeringen kunngjort overtakelsen av Freddie Mac og Fannie Mae, og handelen gikk svært livlig. Også børsen i Johannesburg ble trukket med i dragsuget.

Oslo børs’ valg av Tradelect er ikke begrunnet teknologisk, men av at man ønsker å hekte seg på en stor partner.

– Vi er en liten børs i et lite land. Det er nødvendig å samarbeide med en større aktør, sier Eikrem.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.