ANALYSER

Dystert på pc-markedet

Den globale omsetningen av pc-er falt med nesten 20 prosent i andre kvartal, ifølge IDC.

17. sep. 2009 - 11:50

Analyseselskapet IDC har levert en oversikt over det globale pc-salget i andre kvartal i år, og revidert sine prognoser for årlige pc-leveranser ut 2013.

I andre kvartal 2009 ble det levert 2,4 prosent færre pc-er enn i samme kvartal i fjor. Målt i verdi, falt pc-salget med 19,1 prosent.

Fallet i verdi er langt større enn fallet i volum. IDC sier mini-bærbare («netbooks») har ansvaret for det.

Målt i leveranser økte forbrukermarkedet for bærbare med 44 prosent. Bedriftsmarkedet for bærbare pc-er falt derimot med 16 prosent, og det samlede markedet for stasjonære pc-er krympet med 17 prosent.

Tradisjonelle bærbare for forbrukere økte med 13 prosent i volum, mens verdien falt med 6 prosent. Andelen av mini-bærbare i forhold til alle forbrukerbærbare har nå økt fra 5 prosent til nesten 26 prosent. Den gjennomsnittlige tradisjonelle bærbare til forbrukere koster nå i overkant av 900 dollar, altså rundt 5 500 kroner, mens den typiske mini-bærbare for forbrukere koster 400 dollar, altså i underkant av 2 500 kroner.

I sine prognoser ser IDC for seg en stabilisering i årene framover. De tror leverandørene vil lykkes i å fremme det såkalte «CULV»-konseptet («consumer ultra low voltage») slik at veksten til billige mini-bærbare bremses. CULV-markedet adresseres av nye prosessorer fra både Intel og AMD, og skal løse mange av frustrasjonene brukere assosierer med mini-bærbare: De er like lette å frakte med seg, men tilbyr bedre batteritid og bedre ytelse, særlig i multimedia.

Tabellen nedenfor er IDCs prognose for utviklingen fram til 2013. Selskapet har ennå ikke frigitt materiale om hvordan salget i andre kvartal fordeler seg på de ulike leverandørene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.