JUSS OG SAMFUNN

- E-boka blir ingen suksess

Pocketbøker er jo så tilgjengelige, mener Cappelen Damm.

24. feb. 2011 - 09:13

Mens bokormer for lengst har vendt seg til at engelske e-bøker kan kjøpes med et tastetrykk, og til en brøkdel av vanlig pris, savner mange en skikkelig satsing på norske digitale bøker.

Etter årevis med utsettelser skal en tilnærmet samlet norsk bokbransje omsider lansere en felles plattform. Den såkalte Bokskya skal etter planen åpne i april, med mål om på sikt å tilby 100.000 titler.

Cappelen Damm, som er med på nevnte satsing, utviser imidlertid liten tro på at prosjektet blir noen stor suksess.

Deres mektige forlagsdirektør har kikket i krystallkulen og spår at e-bøker ikke vil få mer enn ti prosent av det totale norske bokmarkedet innen fem år.

- e-boka blir ingen suksess i den versjonen den eksisterer i dag, sier Cappelen Damm-sjef Tom Harald Jenssen til Dagens Næringsliv.

Ifølge avisen mener han at e-bøker må utvikles til å bli en rikere opplevelse enn papirboka, og at digitale titler foreløpig er et mindreverdig produkt.

- Folk flest ser ikke «what's in it for me?»-faktoren med lesebrett og ebok. Leseropplevelsen er bare nesten like god som en papirbok.

Jenssen biter heller ikke på argumentet med at digitale titler er langt mer tilgjengelig. Et lesebrett kan som kjent inneholde tusenvis av bøker.

- Sitter du på en flyplass i Norge i dag, og trenger en bok, så er du bare en rusletur unna en ny pocketbok, sier forlagssjefen til Dagens Næringsliv.

Pocketbøker er like tilgjengelig på amerikanske flyplasser, men der viser utviklingen at stadig flere velger å kjøpe e-bøker.

Verdens største bokhandel, nettkjempen Amazon, har lenge varslet at det digitale boksalget ville gå forbi papirboken. De selger nå mer enn tre ganger så mange e-bøker som bøker med stiv perm. I januar gikk digitalsalget for første gang helt til topps, forbi også billige pocketbøker.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.