E-bokformat-krigen er i gang

Microsoft og Adobe tilbyr hver sin gratisleser for elektroniske bøker på både lommemaskiner og bærbare PC-er. Begge prøver å kapre forlag og e-bokhandlere.

Microsoft og Adobe tilbyr hver sin gratisleser for elektroniske bøker på både lommemaskiner og bærbare PC-er. Begge prøver å kapre forlag og e-bokhandlere.

Bildet viser pluss-utgaven av Glassbook Reader på en bærbar PC. Orienteringen av boksiden er valgfri: leseren kan ha tastaturet til høyre, til venstre eller foran seg, og betrakte én eller to sider om gangen. Glassbook benytter Adobes kjente PDF-format.

Mandag denne uken ble Glassbook overtatt av Adobe, og siden i går er det allmenn tilgang til en prøveutgave av Glassbook Reader versjon 2 for Windows 95/98 fra Glassbooks nettsted..

Mandag markerte også rivalen Microsoft Reader seg med en avtale med Amazon.com</>. Microsoft har tidligere inngått en tilsvarende ikke-eksklusiv avtale med Amazon-konkurrenten Barnesandnoble.com. Samtidig med at Microsoft skapte blest om sin Amazon-avtale, kunngjorde Adobe at selskapet vil utvide sin nåværende avtale med Barnesandnoble.

Poenget i den forbindelse er ikke at Microsoft Corporation har vunnet et viktig slag. Det er heller at e-bøker rir en så kraftig bølge at også Amazon.com må ta på seg å distribuere dem seriøst. Hvis Amazon utelukkende distribuerer i Microsoft-format, er det en sikker måte å sende en rekke kunder direkte til Barnesandnoble. com, et selskap der tyske Bertelsmann er inne på eiersiden.

For forfattere, forlag og bokhandlere, er det viktig å få ordninger som tilfredsstiller kravet om at e-bok og leser bare kan koples dersom man har betalt for boken. Microsoft og Adobe er langt fra alene om å besitte teknologi for å løse denne utfordringen.

Bokhandlere har inntil videre interesse av å la leseren velge hvilket format hun vil lese e-boken i. Barnesandnoble er ikke alene om denne innsikten. Formatfrihet for kunden er også en del av forretningsideen til norske Kolofon, et selskap som tar sikte på å komme i gang med e-bokrelaterte tjenester mot "forlag, forfattere og sluttbrukere".

Forlag som ikke gjør seg til agnostikere i formatstriden, vil følgelig merke presset fra både lesere og distributører. Det vil også være uklokt å begrense e-bøker til lommeformater som Palm og PocketPC. E-bøker er ikke bare underholdningslitteratur, men også fag- og yrkeslitteratur. Stadig flere har bærbar PC og vet å utnytte verktøyet til å bygge opp en personlig kunnskapsbase.

Microsoft Reader og Glassbook Reader tilbyr mye felles funksjonalitet, blant annet metoder for å bedre lesbarhet fra skjermen, for å ta notater, for å framheve tekst, og så videre. På sikt vil begge også være i stand til å lese høyt fra e-boka. Foreløpig kan bare Adobe sende sider til utskrift.

Allerede i dag finnes en rekke hjelpemidler for å konvertere mellom e-bokformater og for å konvertere dokumenter i ulike utbredte formater til e-bokformat.

Verktøy som synkroniserer lesingen av e-bøker mellom lommemaskin (PDA) og PC, slik at du overfører boka fram og tilbake mellom maskinene er også en del av fremtiden, sammen med notater, uthevinger og alt det andre personlige preget som avanserte ebok-lesere tillater.

Til toppen