E-cash er fali det!

Mange er skeptiske til sikkerheten ved elektroniske kontanter og betaling over Internett. Disse skulle forsøke å få kloa i vanlige kontanter i dagens Belgia, skriver Jens Kanden i sin kommentar.

Søndag kunne BBC Radio fortelle at det har oppstått et kinkig og uventet problem i Belgia: Landet er i ferd med å gå tom for kontanter. De fleste bankautomater har vært tomme i mange dager, og det er kun noen få banker som har cash i det hele tatt.

Problemet er at landet har vært plaget med en rekke brutale ran av pengetransporter. Store pengesummer har forsvunnet og flere vaktfolk har blitt drept. Ranene er utført med militær presisjon, og nå har fagforeningene som organiserer vaktfolkene sagt stopp; vaktfolkene streiker. Inntil de får bedre beskyttelse, tyngre bevæpning, og en ekstra person i hver pengetransport, nekter de å gjøre jobben sin.

Resultatet er at kontanter ikke blir distribuert. Noen få banker får fortsatt levert kontanter. Da er pengetransportene bevoktet av store, tungt bevæpnede politistyrker med helikoptre - i ren James Bond-stil. Andre banker og alle bankautomater må pent greie seg uten.

I henhold til BBC Radio er situasjonen foreløpig mer et irritasjonsmoment enn noe stort problem, og det forhandles iherdig bak kulissene for å finne en løsning. Mens kontant-tørken varer, har banker og betalingsinstitusjoner droppet avgifter for å bruke kort - for å stimulere kortbruken.

Selv om det synes ikke å bli noen alvorlig krise i Belgia som følge av streiken blant pengevokterne, synes jeg situasjonen setter den til tider irrasjonelle debatten om elektroniske kontanter og betaling over Internett i et visst perspektiv.

Det er et faktum at mange mennesker blir skadd - i enkelte tilfeller drept, og store summer blir stjålet som følge av tyveri, svindel, og ran med tradisjonelle penger og betalingsmåter.

Det burde tas med i beregningen når sikkerheten ved betaling via Internett vurderes.

Til toppen