BEDRIFTSTEKNOLOGI

E-handel avslører dine alkoholvaner

Det oppbevares en full historisk oversikt over det du handler på Vinmonopolets nettsted.

Vinmonopolets nettbutikk eller polets telekundesenter kan spore opp dine innkjøp av alkoholholdige varer. Det er kun ved kontantkjøp i en pollbutikk at kunden er sikret full anonymitet, skriver Handel.no.

Bakgrunnen for at Polet og operatøren får full tilgang på tidligere handlelister, er at alle kunder må registrere seg med personlige data før de får handlet på nettbutikken og på kundesenteret.

Vinmonopolets e-handelssatsning med nettbutikk og kundesenter ble behandlet på et seminar i regi av kompetansenettverket Eforum.no. Det sensitive er sporbarheten av kundenes handlevaner.

IT-direktør Thore Nylund forteller til Handel.no at kjøp av polvarer fortsatt er så sensitivt hos deler av befolkningen at kortbruken i vinmonopolbutikkene er lavere enn ellers i dagligvarehandelen. Kundene ønsker ikke å legge igjen elektroniske spor og velger heller å betale kontant.

Vinmonopolet åpnet sin nettbutikk og kundesenter i juni 2002, men ifølge Nylund tilsvarer ikke den samlede omsetningen via disse salgskanalene mer enn en mellomstor polbutikk.

I disse dager settes det i gang en diskret markedsføring ved at det skal vedlegges en informasjonsfolder i polposene.

Til tross for lav omsetningen, anser Polet nettbutikken og kundesenteret som suksessrike tiltak i å bli ”Norgesmester i kundeservice”. Vinmonopolet er en av de ytterst få nettbutikker som via sitt samarbeid med Posten, kan garantere for når varene blir levert kunden. Innenfor distribusjons- og leveringssikkerhet er trolig Vinmonopolet allerede en norgesmester.

En av de store utfordringene i Vinmonopolets e-handelssatsning vært å synkronisere back-office løsningene for de fysiske butikkene på den ene siden og nettbutikken og kundesenteret på den andre.

Det kan tyde på at det i løpet av året vil bli fattet en beslutning om å satse på en felles ERP-løsning. I dag er det IFS som har levert løsningen for ordre, lager, innkjøp og faktura for nettbutikkene og kundesenteret.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.