E-handel bedre enn ryktet

At selskaper som driver med netthandel er evige pengesluk og massive tapsmaskiner kan være en myte. Ifølge en amerikansk undersøkelse tjener langt flere e-handelsselskaper penger enn tidligere antatt.

At selskaper som driver med netthandel er evige pengesluk og massive tapsmaskiner kan være en myte. Ifølge en amerikansk undersøkelse tjener langt flere e-handelsselskaper penger enn tidligere antatt.

Å drive med handel over Internett er nesten ensbetydende med massive tap. Men dette kan vise seg å være en myte. I følge Wall Steet Journal er det ikke slik at netthandlere taper penger, i alle fall ikke alle.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av konsulentselskapet Boston Consulting Group er nett-handelsbransjen faktisk ganske OK hva gjelder overskudd. Undersøkelsen er gjennomført i samarbeid med shop.org, en interesseorganisasjon for amerikanske nett-handelsselskaper med omtrent 400 bedrifter som medlemmer. Av disse deltok knappe 250 bedrifter i Bostons undersøkelse.

Og undersøkelsen viser at 38 prosent av netthandlerne faktisk tjener penger. Da mener man ikke at de selger og har en omsetning, men at de sitter igjen med noe på bunnlinja når regnskapet skal føres. Selskaper som tidligere har drevet med postordre, men som har kastet seg på nettet har det enda bedre. I denne kategorien har faktisk hele 72 prosent overskudd, melder Wall Street Jorunal.

Dette er svært overraskende tall for selskaper som har blitt sett på som pengesluk og håpløse tilfeller. Det er også disse som taper stort på børsen for tiden, skriver Wall Street Journal.

Uansett er dette en fattig trøst for de som har investert i nett-handelsaksjer. EToys, en amerikansk netthandel som selger leker, har tapt 90 prosent av børsverdien siden oktober. Gloss.com, som selger kosmetikk og skjønnhet, ble kjøpt opp av en større aktør for en relativ billig penge.
Les mer om pengetrøbbel:
Dr. Koop trenger førstehjelp
Stor amerikansk nettbutikk konkurstruet
USA: - Dotcom selskaper vil gå tom for cash
Undersøkelsen Boston Consulting har gjennomført viser at selskaper som allerede har en postordre-virksomhet oppe, er de som gjør det best på nettet. Hele 72 prosent av disse selskapene tjener penger på nett-handel. Selskaper som har gått under betegnelsen "murstein og mørtel" men som har begynt med varehandel over nettet, gjør det også veldig bra ifølge undersøkelsen. Av disse har 50 prosent et godt overskudd, mens blant rene Internett-baserte handelsselskaper har 36 prosent overskudd.


Boston mener at veksten i nett- handelen være på 85 prosent i år. Dette er lavere en tidligere estimater som sier 120 prosent vekst fra 1999 til 2000.

Det har lenge vært fryktet en massedød blant netteselskaper som driver med handel til forbrukere. En rapport fra det kjente analyseselskapet Forrester konkluderte med at mange selskaper ville falle i fra eller bli konsolidert inn i andre selskaper innen kort tid. Dessuten har frykten for lite tilgang på kapital satt en støkk i mange nett-kremmere.

Til toppen