JUSS OG SAMFUNN

– E-momsen virker

Finansdepartementet fornøyd.

Finansminister Sigbjørn Johnsen er svært fornøyd med inntektene fra e-moms på utenlandske tjenester.
Finansminister Sigbjørn Johnsen er svært fornøyd med inntektene fra e-moms på utenlandske tjenester. Bilde: Per Ervland
10. jan. 2012 - 15:38

Oslo (NTB-Anne M. Gøystdal): 48 utenlandske selskaper har registrert seg for å betale e-moms siden ordningen ble innført. Finansdepartementet er fornøyd.

Fra 1. juli i fjor begynte norske myndigheter å kreve 25 prosent moms på e-bøker, nedlasting av filmer og musikk og andre elektroniske tjenester kjøpt fra utlandet.

De utenlandske selskapene må selv beregne hva de skal betale og registrere seg i det norske momsregisteret. Mange var derfor skeptiske til om det ville la seg gjennomføre.

Finansdepartementet har gjort opp status etter første halvår. Anslaget de hadde laget var en skatteinngang (proveny) på 38 millioner kroner. Men oversikten viser at det kom inn 40,5 millioner, altså 2,5 millioner mer enn ventet. 47 selskaper har registrert seg i det nye, forenklede registeret og én stor aktør har registrert seg i det ordinære momsregisteret.

– Usikkert grunnlag

Statssekretær Roger Schjerva (SV) mener ordningen har vært en suksess.

– Jeg må si at vi traff veldig godt - faktisk fikk vi inn litt i overkant av anslaget. Det var spenning knyttet til om ordningen ville fungere, og det har den altså gjort, sier Schjerva til NTB.

– Hva var grunnlaget for beregningen?

– På usikkert grunnlag anslo vi at det ville omsettes elektroniske tjenester i Norge for i overkant av 1 milliard kroner i 2011. En stor del av omsetningen antok vi kom fra utenlandske aktører. Så regnet vi oss fram til en proveny på årsbasis på 150 millioner påløpt, altså 75 millioner påløpt i halvåret, og 38 millioner bokført, sier Schjerva.

Ingen kontrolltiltak

Statssekretæren legger til at e-momsordningen har fungert så godt at det ikke er grunnlag for noen spesielle kontrolltiltak framover. Men norske myndigheter vil fortsette å informere om ordningen.

– I tillegg vil det være stikkprøver. Vi har også mulighet for sanksjoner overfor dem som ikke følger opp. Det kan være tilleggsskatt eller ulike former for straff, sier han.

Bakgrunnen for e-momsen var at regjeringen ønsket å etablere like konkurransevilkår for norske næringsdrivende som selger elektroniske tjenester i konkurranse med utenlandske aktører. Et lignende system er fra før innført i EU.

Ettersom ordningen er basert på frivillighet, var mange på forhånd kritiske. Både Høyre og Fremskrittspartiet stilte spørsmål ved om utenlandske selskaper ville følge opp. Spesielt var det usikkerhet om hvorvidt små aktører ville registrere seg. Forlagsbransjen - som ønsket seg momsfritak for norske e-bøker - var også skeptiske.

– Kritikerne mente at det ikke ville komme noen inntekter i det hele tatt og at ingen ville registrere seg. Det kan vi fastslå er feil, sier Schjerva. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.