JUSS OG SAMFUNN

e-tjeneste knuste harddisker

Trodde de kunne stoppe Snowden-lekkasjer.

Agenter fra britiske GCHQ (Government Communications Headquarters) sørget for at avisa The Guardian pulveriserte to harddisker med dokumenter lekket av Edvard Snowden.
Agenter fra britiske GCHQ (Government Communications Headquarters) sørget for at avisa The Guardian pulveriserte to harddisker med dokumenter lekket av Edvard Snowden. Bilde: Per Ervland
20. aug. 2013 - 07:35

Den britiske avisa The Guardian sier at myndighetene tvang dem til å slette dokumenter de hadde fått fra den amerikanske varsleren Edward Snowden.

Avisas redaktør Alan Rusbridger skriver i tirsdagens utgave av The Guardian at han for en måned siden ble kontaktet av en høytstående tjenestemann som gjorde det klart at han snakket på vegne av statsministeren.

På to møter krevde han at avisa enten ga tilbake alt materialet fra Snowden som avisa jobbet med, eller slettet det.

Guardian var da i gang med å publisere avsløringer om det omfattende overvåkingsprogrammet til den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA og dens britiske motpart GCHQ etter at de fikk tusener av dokumenter fra Snowden.

– Dere har hatt moroa deres, nå vil vi ha det tilbake, skal tjenestemannen ha sagt til Rusbridger.

Deretter fulgte flere møter med tjenestemenn som truet med å trekke avisa for retten om den ikke utleverte eller ødela materialet.

Knuste diskene

Da han sa han ikke kunne oppfylle sitt ansvar som journalist om han ga etter for presset, fikk han kontant beskjed om at «dere har hatt debatten deres, det er ingen grunn til å skrive mer».

Til slutt kom to såkalte sikkerhetseksperter fra GCHQ til redaksjonen, og så på mens to PC-er med harddisker med det farlige materialet fra Snowden på deres ordre ble fysisk pulverisert i redaksjonens kjeller.

– Nå kan vi kalle tilbake angrepshelikoptrene, sa en av dem på spøk.

I artikkelen sier Rusbridger at han gjorde tjenestemennene oppmerksom på at internasjonalt samarbeid mellom journalister gjør at mediene vil fortsette å publisere dokumentene som Snowden lekket.

Det betyr at alt materialet fins andre steder, og at The Guardian ikke trenger å skrive fra London, men kan gjøre sitt redaksjonelle arbeid i land som er mindre restriktive.

Vil hevne seg

Samme dag som Rusbridger avslører britiske myndigheters hardhendte framtreden mot britiske medier, har de samme myndighetene måttet tåle en storm av kritikk etter at de i helgen forhørte partneren til avisas journalist Glenn Greenwald som skriver om Snowdens dokumenter.

En rasende Greenwald sier han nå vil publisere nye dokumenter om britisk overvåking etter at hans partner, David Miranda, ble holdt tilbake og avhørt i ni timer på Heathrow.

Greenwald sier at Storbritannia vil komme til å angre på det de gjorde mot Miranda, som ble grundig avhørt om Greenwalds journalistiske virksomhet og alle sider ved sitt eget liv av seks britiske agenter.

Lar seg ikke skremme

Greenwald, som er amerikansk og bor i Brasil, sier at anholdelsen var et forsøk på å skremme ham til taushet og hindre ham i å publisere flere av dokumentene han har fått tilgang til av Snowden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Greenwald gjør det klart at britene ikke kan true ham, og at han ikke vil stanse sin virksomhet.

– Tvert imot, jeg kommer til å bli enda mer aggressiv i min journalistiske virksomhet nå. Jeg skal publisere langt flere dokumenter. Jeg skal publisere ting om Storbritannia også. Jeg har mange dokumenter om britisk overvåking, og jeg tror de vil komme til å angre på hva de gjorde, sa Greenwald til pressen da han møtte Miranda på flyplassen i Rio mandag.

USA toer sin hender

Miranda ble sluppet fri uten å bli siktet for noe, men politiet beholdt mobilen, PC-en og minnepinnene hans. Miranda hadde vært i Berlin for å utveksle materiale med en annen journalist som skriver om saken for Der Spiegel og Washington Post.

USA sier de ikke hadde bedt britene anholde og avhøre Miranda.

– Dette var en beslutning de tok selv, ikke på vegne av USA, sa Det hvite hus' talsmann Josh Earnest til journalister mandag.

Men ifølge Det hvite hus ble amerikanerne informert på forhånd av britiske kolleger om beslutningen om å anholde og avhøre Miranda. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.