JUSS OG SAMFUNN

E-trøbbel for streikende journalister

De må levere inn PC-er, mobiler, digitale kameraer og får ikke tilgang til e-posten. På QBA nettkafé sitter streikeredaksjonen i Avisa.no og må bygge sin egen kommunikasjonsplattform.

31. mai 2002 - 12:12

Journaliststreiken får store konsekvenser for arbeidstakere som har gjort seg avhengig av diverse elektronisk utstyr. Alle journalister med mobiltelefon eid av arbeidsgiveren må levere inn den, eller la være å bruke den. PC-er kjøpt inn av avisens navn må leveres til IT-avdelingene og heller ikke e-postkonto som ender med aftenposten.no, vg.no eller dagbladet.no er det lov å benytte.

- Jeg har levert inn min bærbare PC, min mobiltelefon og mitt digitale kamera. Vi må bare respektere at utstyr som arbeidsgiverne eier må leveres inn ved en konflikt, men det gjør situasjonen ganske krøkkete for oss, sier Karin Muri som til daglig jobber i VG.

Nå leder hun utenriksdekningen i Avisa.no, streikeavisen fra Oslo Journalistklubb som har samlet 40-50 journalister fra Akersgata. Dette er nettavisen som blant annet irriterer Aftenpostens sjefredaktør.

Les morgenens toppsak her:

- Mange av oss har ikke andre mobiltelefoner og PC-er. Dermed blir det en litt annerledes hverdag for de fleste av oss. Det blir vanskeligere å nå hverandre, spesielt når vi skal drive avis og for eksempel hanke inn medarbeidere som skal på jobb, sier Muri som ikke har tenkt å kjøpe seg en ny mobiltelefon med abonnement bare fordi det er streik.

QBA Nettkafé på Grünerløkka i Oslo.
QBA Nettkafé på Grünerløkka i Oslo.

Avisa.no har investert i fem mobiltelefoner i forbindelse med streiken for å kunne ha kontakt med hverandre. De som ikke har private telefoner, må dermed vente på tur. Redaksjonen befinner seg i en nettkafé på Grünerløkka i Oslo (QBA) hvor de får låne gratis lokaler med PC-er og internettilgang.

Redaksjonen har avtale om å kunne bruke ti arbeidsstasjoner under streiken. Syv av disse maskinene ligger i kjelleren, avskjermet fra resten av gjestene på kaféen.

For Muri er det komplisert å gå bort fra rutinene med jobbmailen som mange journalister har gjort seg avhengig av å sjekke hver arbeidsdag.

- VG har har tatt den ned, vi kommer ikke inn på vår egen konto utenfra. Jeg har ikke lest e-post på fire dager. Det gjør ting litt vanskeligere, sier hun.

Teknisk leder Øivind G. Fjeldstad i VG bekrefter at de har lukket aksessen til e-posten, men at de har tenkt å lagre alt som kommer inn i løpet av streikeperioden.

- Det vil jo ikke være klokt å slette noe e-post. Vi har raust med plass foreløpig. Vi regner med å kunne takle en streik opp til tre måneder. Det blir derfor et rent teoretisk problem om vi eventuelt skulle bli nødt til å kjøpe mer lagringsplass, mener Fjeldstad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.