AVTALER & KONTRAKTER

EADS vant nødnett-kontrakt i Tyskland

Franske EADS får et nytt kort i kampen om hvem som skal bygge det norske nødnettet.

Etter flere utsettelser, har Justisdepartementet startet forhandlingene med to allianser som kjemper om den største IKT-kontrakten i Norge på mange år. Totalt vil vinneren få en

kontrakt på opp mot fire millliarder kroner for å bygge et nytt, lukket mobilnett for politi, sykebiler og brannvesen, et såkalt nødnett.

De to alliansene ledes av henholdsvis tyske Siemens og franske EADS. Nå kan EADS fått et nytt og godt kort i forhandlingene, for selskapet kan hevde at de har erfaring med flere nødnett-bygging når de skal starte opp i Norge.

EADS har vunnet kontrakten for å bygge ut det største nødnettet i Europa. Tyskland, skal innen utgangen av 2010 være ferdig med sitt nett. Nettet gir politi og andre beredskapsetater et sikkert, digitalt sambandsnett for daglig utveksling av tale og data.

Kontrakten er på inntil 8 milliarder kroner, og det tyske nødnettet fra EADS kan bli det største i Europa.

Til sammenligning er budsjettet til Norges nødnett i regi av Justisdepartementet på nesten fire milliarder kroner. Milliardkontrakten skal avgjøres til høsten, og det er nettopp franske EADS og tyskeide Siemens som slåss om kontrakten.

I Tyskland skal EADS sammen med Siemens levere et landsdekkende Tetra digitalt radionettverk for de tyske blålysetater og myndigheter.

Nødnettet i Norge skal være operativ drift i løpet av 2010. Milliardkontrakten skulle vært avgjort innen juni, men har blitt utsatt til høsten.

    Les også:

Uthalingen betyr at den som vinner vil få dårlig tid.

Utrullingen skal starte allerede fra høsten, og innen vinteren skal Østlandet være utstyrt med fysisk nett i 54 kommuner.

Det kan også bli en politisk drakamp om hvem som vinner nødnettkontrakten i Norge. Dagens Næringsliv skriver at SV ikke ønsker at EADS får kontrakten fordi selskapet er involvert i produksjon av klasebomber og atomvåpen. EADS er også blitt kastet ut av pensjonsfondet.

Siemens har på sin side hatt problemer etter at forsvarspersonell skal ha mottatt gaver og reiser i forbindelse med IKT-kontrakter til Forsvaret.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.