RESULTATERFINANS

eBay-fri Skype kan vokse raskt

Også eBay selv kan oppleve at det lønner seg å være minoritetsaksjonær.

2. sep. 2009 - 10:10

Analytikere som uttaler seg til USAs finanspresse – Business Week, Forbes, Wall Street Journal og så videre – har jevnt over den vurderingen at det vil lønne seg for både eBay og Skype at eBay selger seg ned og bare beholder 35 prosent av aksjene i Skype.

Det ble i går kjent at eBay ville selge Skype til en investorgruppe med Netscape-gründer Marc Andreessen i spissen.

Prisen er nå bekreftet å være 1,9 milliarder dollar kontant, pluss et gjeldsbrev på 125 millioner dollar. Det innebærer at Skype verdsettes til 2,75 milliarder dollar. eBay betalte 2,6 milliarder dollar da de kjøpte Skype i 2005, og måtte siden ut med 530 millioner dollar for å kvitte seg med gründerne.

Den gjengse oppfatningen blant analytikerne i 2005 var at eBay betalte for mye for Skype. Nå mener de at eBay har fått i overkant av det de kunne vente.

Investorgruppen som nå ligger an til å overta 65 prosent av Skype, omfatter Silver Lake, Index Ventures og Andreessen Horowitz, et investeringsselskap som Netscape-gründeren opprettet i april i år. Det må presiseres at Andreessen Horowitz foreløpig disponerer 300 millioner dollar, og at 50 millioner av disse nå er brukt til å kjøpe Skype-aksjer. Den høyt profilerte Andreessen vil med andre ord kontrollere i underkant av 2 prosent av Skype.

De to viktigste av de nye investorene i Skype er Silver Lake og Index Ventures. Index var i sin tid blant de første som våget å satse penger på Skype. Silver Lake er medeier i teleutstyrsleverandøren Avaya: Det har gitt opphav til spekulasjoner om en mulig synergi mellom den bedriftsorienterte tjenesten Skype for SIP og flere av tjenestene fra Avaya.

Aksjesalget antas å kunne fullføres i løpet av fjerde kvartal.

Analytikerne tror Skype vil klare seg langt bedre på egen hånd enn under eBay, og går at fra at den nåværende ledelsen blir sittende. Skype er opplagt i siget: Antallet registrerte brukere økte med 19 prosent i første halvår i år, til 481 millioner, mens trafikken økte med 25 prosent. Halvårsomsetningen var 551 millioner dollar, 44 prosent mer enn i første halvår i fjor. Med Silver Lake på eiersiden vil de antakelig få større anledning til å tilrettelegge tjenester for bedriftsmarkedet. Silver Lake-selskapet Avaya utvidet sitt engasjement på dette feltet i juli, da de kjøpte kontortelefoniavdelingen i Nortel for 475 millioner dollar. Silver Lake er ellers medeier i Seagate, og ble nevnt i juli i år som mulig interessent i Tandberg ASA.

Det er videre en gjengs oppfatning at eBay kan komme til å oppleve salget som en lønnsom investering. Hva det faktisk har kostet selskapet å eie hele Skype, kan diskuteres. Avtalen med investorgruppen verdsetter deres gjenværende aksjer i Skype til i underkant av én milliard dollar, slik at de sitter igjen med verdier på rundt 3 milliarder dollar. På toppen av den opprinnelige kjøpesummen på 2,6 milliarder dollar, måtte eBay ut med 530 millioner dollar til gründerne.

Man kan altså konstatere et nettotap på finanssiden på rundt 100 millioner dollar. I 2007 skrev eBay ned den bokførte verdien av Skype med 1,4 milliarder dollar.

På driftssiden bidro Skype med minus 27 millioner dollar i 2006, det første fulle året under eBay. Siden har driften gått med solide overskudd: 44 millioner dollar i 2007, 116 millioner dollar i 2008 og 76 millioner dollar hittil i år. Det gir et netto bidrag på 209 millioner dollar. (Kilden er analytiker Aaron Kessler i Kaufman Bros. Equity Research, sitert i Wall Street Journal.)

eBay-aksjonærene kan altså konstatere at Skype-engasjementet hittil har gått i null. Dersom Skype får den forventede veksten i omsetning og overskudd, ligger eBay an til å tjene mer med 35 prosent av aksjene enn med 100 prosent.

eBay sa april i fjor at de hadde til hensikt å gjøre Skype til et selvstendig børsnotert selskap i løpet av 2010. Konsensus blant analytikerne er at det ikke blir noe av denne børsintroduksjonen.

Derimot spekuleres det i at eBay, i sin iver etter å rendyrke sitt opprinnelige konsept, kan være i ferd med å vurdere å selge seg ut av, eller ned i, Paypal. (Se Skype Sale Calls Out PayPal, i Forbes.)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.