RESULTATERFINANS

Ebay ikke lenger et «loppemarked»?

CEO John Donahoe er fornøyd med 32 prosent hopp i omsetningen. Men aksjen falt likevel.

20. okt. 2011 - 17:12

Ebay så ut til definitivt å ha hatt sin storhetstid da toppsjef John Donahoe i 2009n lanserte en treårsplan for å gjenreise selskapet. Donahoe tok over etter Meg Whitman i mars 2008. Whitman var republikanernes kandidat til guvernørvalget i California i fjor høst, men tapte for den radikale demokraten Jerry Brown, og har siden gått tilbake til IT-bransjen som toppsjef i HP.

Donahoe lanserte en gjenreisningsplan, primært rettet mot å gjøre om Ebay fra et loppemarked for alskens bruktvarer, til en form for online stormagasin der det selges nye varer til fastpris. Slagordet er «Buy it new. Buy it now.» Han har også satset på betalingstjenesten Paypal.

Tallene som Ebay kunngjorde i går for regnskapsårets tredje kvartal viser hopp på 32 prosent i omsetning, til 3,0 milliarder dollar, og på 14 prosent i nettoresultat etter skatt, til 491 millioner dollar. Kjernevirksomheten, varesalg fra nettstedet, ga en omsetning på 1,7 milliarder dollar, 17 prosent over nivået fra samme kvartal i fjor.

Bidraget fra Paypal var betydelig. Analytikerne tror Paypal ligger an til å bli Ebays største forretningsområde i løpet av få år.

I et intervju med Wall Street Journal sa Donahoe at kampanjen for å få selgere til å satse på nye produkter til fast pris er i ferd med å endre forbrukernes oppfatning av nettstedet.

– Oppfatningen er ikke lenger at Ebay er en auksjonsbasert plattform med en artig brukeropplevelse, men et sted med spennende produkter og faste priser, sa Donahoe.

Børsen reagerte med å sende Ebay-aksjen ned med rundt 4 prosent.

Årsaken ligger først og fremst i forsiktige utsikter for inneværende kvartal, noe under det analytikerne hadde ventet. Tradisjonelt skjer mye av varesalget på Ebay i forkant av jul. Det generelle økonomiske klimaet er ikke spesielt lystig, og amerikanske forbrukere virker mindre disponert til en kjøpefest til jul.

Ebay-aksjen ble notert til 10,27 dollar i 2009, og havnet på 32 dollar etter nedgangen utløst av de skuffende utsiktene. Det er 19 prosent høyere enn ved årsskiftet. Personlig skårer Donahoe høyt hos analytikerne.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.