eBay visker ut rasistene

Auksjonstjenesten eBay har etter mye press gått med på å forby auksjonering av varer som reklamerer for hat-grupper som Ku Klux Klan og Aryan Nation. Flere grupper har klaget på salget av rasistisk materiale på auksjonsselskapets sider.

Auksjonstjenesten eBay har etter mye press gått med på å forby auksjonering av varer som reklamerer for hat-grupper som Ku Klux Klan og Aryan Nation. Flere grupper har klaget på salget av rasistisk materiale på auksjonsselskapets sider.

Forbudet er selvpålagt og gjelder med øyeblikkelig virkning. eBay vil imidlertid ikke fjerne gjenstander som allerede er under salg, melder CNet. Det kan derfor ta opp til én uke før alle slike gjenstander er borte fra auksjonshusets sider. I tillegg tas det forbehold om varer som har 'legitim samleverdi', så lenge de er minst 50 år gamle.

Forbudet kom etter at den New York-baserte gruppen BiasHELP, som jobber med ofre for såkalte 'hate-crimes', sendte en klage til eBays sjef Meg Whitman, hvor de ba henne fjerne KKK-relaterte gjenstander fra auksjonssidene.

eBay fjernet ifjor alt salg av alkohol, tobakk og våpen fra sidene sine.

Et raskt søk på eBays sider gir 3.585 treff på ordet "nazi" og 95 på "KKK". Selv om noen av gjenstandene har klart anti-rasistisk karakter, finner man en solid porsjon grovt rasistisk materiale - i tillegg til det man kan kategorisere som krigsminner av forskjellig art.

Tilsvarende søk på norske auksjonssider ga et heller magert resultat.

- Vi følger med på alle auksjonene, og det har vi gjort siden starten. Vi har strenge regler for hva vi slipper inn på sidene våre, og vi samarbeider blant annet med anti-piratorganisasjonen Business Software Alliance for å unngå at noen bruker sidene våre til noe ulovlig. Vi vil gjerne ha en 'clean' auksjon som ikke støter noen, og vi har flere personer i arbeid som overvåker auksjonene våre, sier ansvarlig for DinSide Auksjon/QXL, Tore Andre Godager til digi.no.

Yahoo! har blitt bedt om å stenge flere av sidene de er vertskap til, etter at aktivister i gruppen Anti-Defamation League har klaget på innholdet i dem. ADL hevder at Yahoo! har brutt sine egne regler ved å slippe inn hat-grupper og latt dem publisere materiale på prategrupper og oppslagstavler.

Endel av sidene ble tatt ned øyeblikkelig, mens en rekke av dem fortsatt er operative. Yahoo! sier til Reuters at de undersøker saken.

Til toppen