BEDRIFTSTEKNOLOGI

Echelon: USAs vern mot korrupte europeere

Tidligere CIA-sjef James Woolsey har bekreftet overfor utenlandske journalister at avlyttingsordningen Echelon ble brukt til å overvåke europeiske selskaper og verne mot forsøk på bestikkelser.

Eirik Rossen
14. mars 2000 - 13:23

En pressekonferanse som Woolsey holdt forrige tirsdag, er referert av den britiske journalisten Duncan Campbell i det tyske onlinemagasinet Telepolis. Campbells artikkel i Telepolis er referert i Wired.

Ifølge Woolsey er overvåkning av europeisk næringsliv et tradisjonelt område for amerikansk etterretning. Han begrunner det med at det er en del av europeiske selskapers "nasjonale kultur" å bestikke seg fram til store internasjonale kontrakter.

Wired siterer Jeffrey Richelson, en medarbeider i den uavhengige og sterkt kritiske institusjonen National Security Archives, som peker på at Woolsey sa det samme da han ledet CIA tidlig på 1990-tallet.

Campbells rapport til Europa-parlamentet gjør rede for flere tilfeller der europeiske selskaper tapte store internasjonale kontrakter til amerikanske konkurrenter, som følge av Echelon-basert industrispionasje. Siden rapporten ble offentliggjort i fjor, er flere tilfeller trukket fram og satt i forbindelse med Echelon.

Den franske justisministeren Elisabeth Guigou har offentlig beskyldt USA for å nytte Echelon til industrispionasje til fordel for amerikanske selskaper. Ifølge Woolsey, som altså innrømmer industrispionasjen, var det myndighetene i USA som gjennomførte tiltak på bakgrunn av informasjon innhentet gjennom Echelon, ikke enkeltstående selskaper.

Les mer om den globale overvåkningsordningen Echelon:


EU vil granske påstått industrispionasje via Echelon
Fransk opprør mot Echelon-basert industrispionasje
Datakrasj lammet USAs avlyttere
Forsker offentliggjør Echelon-dokumenter fra NSAs arkiv
Danske Echelon-artikler offentliggjort på web
Amerikansk nettsted samler bakgrunn om Echelon
Interessant patent til amerikansk overvåkningsorgan
Echelon-innslag utløser nye krav om åpenhet
Ny Echelon-rapport tilgjengelig på web

Les også bakgrunnsdokumenter:


Echelon-dokumenter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.