Eclipse lanserte serverløsning for Ajax

En fritt tilgjengelig plattform for utvikling og utrulling av rike webapplikasjoner ble sluppet i går.

Eclipse lanserte serverløsning for Ajax

En fritt tilgjengelig plattform for utvikling og utrulling av rike webapplikasjoner ble sluppet i går.

Ajax-baserte applikasjoner er enkelt forklart programvare som kan ha mye av den samme funksjonaliteten som lokalt installerte applikasjoner, men som kjøres i en nettleser. Programmene er dessuten vanligvis basert på utbredte webteknologier som Javascript og XML.

En rekke aktører tilbyr nå enten tjenester som benytter slike applikasjoner, eller utviklerverktøy som skal gjøre det enklere å lage applikasjonene.

Eclipse Foundation kunngjorde i går at stiftelsen har gjort en ny løsning for utvikling og utrulling av Ajax-applikasjoner, Eclipse Rich Ajax Platform 1.0 (RAP), tilgjengelig for nedlasting.

RAP 1.0 er ment å kjøres på en server og skal være den første Ajax-plattformen som lar utviklere lage RIAer (Rich Internet Application) ved å bruke Eclipse-komponentmodellen, basert på OSGi-standarden.

OSGi, som tidligere stod for Open Services Gateway initiative, er ifølge Eclipse et tjenesteorientert, komponentbasert miljø som skal bidra til interoperabiliteten til applikasjoner og tjenester.

Ved å bruke RAP skal brukerne kunne lage Ajax-applikasjoner og RIAer som er komponentbaserte og integrert med eksisterende bedriftssystemer.

Blant annet gjør RAP 1.0 det mulig å lage og rulle ut RIAer eller RCP-baserte (Rich Client Platform) applikasjoner fra den samme Java-kodebasen. Dette skal gjøre det enklere å lage både nettleser- og desktop-baserte applikasjoner.

RAP 1.0 inkluderer Java-utviklingsverktøy som er tett integrert med Eclipse-plattformen, noe som skal gjøre de enklere blant annet å teste og debugge RIAene.

Dessuten inkluderes et sett med rammeverk for å lage Ajax-applikasjoner som støtter skalerbare brukergrensesnitt, komplekse «widgets», databinding og svak kobling for elementer til brukergrensesnitt.

Ifølge Jochen Krause, prosjektleder for Eclipse RAP og sjef for Innoopract, opplever man allerede mye interesse fra organisasjoner som ønsker å lage Ajax-applikasjoner uten å ofre utviklernes produktivitet.

- De liker å kunne ta i bruk en komponentmodell som integrerer RIAer med eksisterende webtjenester og JEE-systemer (Java Platform, Enterprise Edition), sier Krause.

RAP har mye felles med Eclipse RCP (se illustrasjon nedenfor), men i stedet for å bli kjørt på en PC, kjøres RAP på en server, mens klientene kan få tilgang til applikasjonene via vanlige nettlesere. Dette er blitt oppnådd primært gjennom å tilby en spesiell implementering av SWT, Standard Widget Toolkit, som er et Java-basert verktøysett knyttet til visning av brukergrensesnitt-elementer.

Eclipse RAP 1.0 kan lastes ned fra denne siden. Mer informasjon om prosjektet finnes her.

Til toppen