BEDRIFTSTEKNOLOGI

EDB Ergogroup lukter på datasentre

Terje Mjøs vurderer hele datasenterstrategien til IT-giganten.

Konsernsjef Terje Mjøs i EDB Ergogroup ønsker å leie seg plass i et av de nye norske datasentrene som er på tegnebrettet.
Konsernsjef Terje Mjøs i EDB Ergogroup ønsker å leie seg plass i et av de nye norske datasentrene som er på tegnebrettet. Bilde: Marius Jørgenrud
22. sep. 2011 - 07:46

TØNSBERG (digi.no): EDB Ergogroup, som i disse dager arrangerer IT-tinget i Tønsberg, lukter på flere datasenter-prosjekter i Norge.

– Vi vil ikke bygge selv, men leie oss inn, sa konsernsjef Terje Mjøs i EDB Ergogroup under en lunsj med pressen på IT-tinget. Han kunne fortelle at de følger med stor interesse med på datasenter-prosjektene som lanseres rundt omkring i landet.

Norge har flere naturgitte forutsetninger for å være et rasjonelt sted å drive datasentraler. Vi har lave energipriser, som i liten grad bidrar til økte klimagassutslipp. Det er kaldt i vår del av verden, noe som kan gjøre avkjølingen mindre energikrevende enn på kontinentet, samt at det rent seismisk er lav aktivitet i norske berghaller og nedlagte gruver.

Men enn så lenge har det ikke blitt sjøsatt noen store prosjekter. Facebook har orientert seg mot Sverige, mens Google tidligere denne måneden offentliggjorde at de skal etablere et datasenter i Finland.

Et prosjekt særlig norske myndigheter har ivret mye for er datasenteret til Cern, en europeisk organisasjon for kjernefysisk forskning. Der har flere norske prosjekter meldt seg på konkurransen for å bygge, blant annet i Telemark. Det er ennå uklart hvor Cerns nye datasenter havner. Norge håper å bli vertsnasjon for prestisjeprosjektet, men avgjørelsen ligger noe frem i tid.

– Dette er noe vil følger tett med på, sier Mjøs, som også forteller at flere av EDB Ergogroups datasentre i Oslo snart begynner å bli fulle, og at de er i ferd med å se seg om etter nye muligheter.

EDB Ergogroup slo seg sammen i fjor, og det er derfor naturlig at selskapet går gjennom sin strategi og virksomhet med kritiske øyne.

I dag har IT-giganten sine største driftsentre i Norge konsentrert rundt Oslo og i Gjøvik. Men det kan være aktuelt å flytte hele driften av dette til for eksempel en ny norsk datasenteraktør – dersom det kommer aktuelle prosjekter. Det er ikke tatt noen beslutninger i retninger av dette i EDB Ergogroup, men området følges tett av selskapets toppledelse.

Nettskytjenester til offentlig sektor er også et område som aktører som nettopp EDB Ergogroup følger med på. Både kommersielle bedrifter og offentlige virksomheter er nyskjerrig på hva nettskyen kan gjøre for dem, men det er flere usikkerhetsmomenter som gjør en beslutning om å kaste seg ut i skyen, sitter langt inne. Et av de viktigste er juridiske forhold rundt personvern og hvor, rent fysisk, dataene blir lagret.

På IT-tinget presenterte EDB Ergogroup et samarbeid med Microsoft rundt Office 365, og Mjøs kunne fortelle at dette er tjenester som de kan tilby norske kunder i dag gjennom nettsky-løsninger som sikrer at dataene blir oppbevart i Norge.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.