TELEKOM

EDB Ergogroup sperrer for Ski-VM

- Blokkerer viktige nettressurser uten å gi beskjed, raser kunder.

4. mars 2011 - 10:19

Nordmenn elsker ski. Folk strømmer til VM-løypene i Holmenkollen og premieutdelingene på Universitetsplassen i Oslo. Den enorme oppslutningen har som kjent skapt utfordringer for hovedstadens kollektivtilbud.

Men også på nettet skaper ski-interessen problemer. Faktisk så store at enkelte har sett seg nødt til å blokkere videostreaming.

- Det viser seg at enkelte kunder opplever treghet i nettet. Det er rimelig å anta at TV-titting kan ha vært en medvirkende årsak, sier informasjonsdirektør Geir Remman i EDB Ergogroup til digi.no.

En større kunde av Ergogroup opplevde denne uken at de plutselig mistet tilgangen til å laste ned virussignaturer fra McAfee og CA. Ergogroup skal ha implementert brannmursperring av port 80 mot Akamai sin infrastruktur hos linjeleverandøren Banetele.

Den globale internettilbyderen Akamai Technologies har spesialisert seg på høyytelsesaksess og brukes av store virksomheter som Microsoft, Apple og mange andre for å tilby nedlastinger og tyngre innhold som nettvideo til sine kunder.

Ifølge anonyme kilder sperret Ergogroup dette som følge av kapasitetsproblemer grunnet ski-VM. Det hevdes at de ikke informerte egne kunder om beslutningen.

Nå skal også kilder som NRK.no, SVT.se, VGs nett-TV og lignende være sperret av selskapet. Også dette uten å melde fra til egne kunder.

- Det er ikke snakk om en nedprioritering av trafikk mot disse nettstedene eller sperring av streaming mot disse nettstedene, men en hard og brutal brannmur drop (ikke reject) mot nettstedenes ip adresser! Aksess mot nettstedene fører til en timeout uten videre informasjon til sluttbruker om hva som har skjedd, sier en rasende kunde.

Vedkommende mener man skal lete lenge for å finne eksempler på en mer uproff håndtering av denne ukens kapasitetsutfordringer.

EDB Ergogroup avviser at at kundene ikke har vært informert.

- På oppdrag fra enkelte av våre kunder har vi iverksatt avtalte tiltak for å sikre kapasitetstilgangen. Vi har hele tiden hatt tett dialog med de berørte.

- I første omgang avtalte vi med berørte kunder en stenging av streaming av NRK og SVT. Dette ble gjort ved en midlertidig og begrenset stengning av verktøyet NRK og SVT bruker til å streame. Alternativer ble vurdert, blant annet stenging av flash, men dette ville gitt større negative sideeffekter, sier Remman.

Han avviser også at sperringene har begrenset tilgangen til viktige nettressurser som nedlasting av virusdefinisjoner.

- Klienter i de berørte organisasjonene får dette via vår sentrale leveranse, ikke lastet ned fra internett slik som privatbrukere. Alle berørte organisasjoner og brukere hos disse har derfor vært oppdatert med hensyn til virus etc. på ordinært vis helt uavhengig av det avtalte tiltaket.

Nekter egne ansatte streaming

- Vi ønsker ikke å gå i detaljer rundt hvilke tiltak vi har gjort. Men vi har redusert EDBs egenkapasitet til et absolutt minimumsnivå. I praksis får ingen ansatte i EDB mulighet til å streame TV. De må følge med på ski-VM på andre måter, sier Geir Remman til digi.no.

Radikal trafikkvekst

Telenor som er landets største nettleverandør opplyser at de har merket en klar økning i trafikken som følge av det pågående sportsarrangementet, men uten de store problemene.

- Økningen gjelder bare i Oslo og spesielt på mobil. På fastnettet har økningen vært liten. I området Holmenkollen og i sentrum under seiersseremoniene har mobiløkningen vært ganske radikal, sier informasjonssjef i Telenor Per Arlid Meling.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Telenor har opplevd over 700 prosents økning i mobiltrafikken i Oslo sentrum ved enkelte tilfeller.

Søndag hadde basestasjonen deres på Besserud 38.000 oppkoblinger på data, tale og sms bare mellom klokken 11 - 12.

- Så høyt antall har Telenor aldri registrert før, sier selskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.