EDB kjøper deler av IBM Norge

Som en del av sin storavtale med IBM, kjøper EDB-sjef Endre Rangnes deler av IBM Norge.

Som en del av sin storavtale med IBM, kjøper EDB-sjef Endre Rangnes deler av IBM Norge.

Forhandlingene mellom EDB, IBM og HP tok i dag morges en ny og endelig vending.

EDB-sjef Endre Rangnes offentliggjorde ikke uventet at IBM - som tidligere varslet - ble den endelige vinneren. Overraskelsen er nok at kontrakten er på hele to milliarder kroner fordelt over fem år. Dette gjør kontrakten til Norges desidert største IT-innkjøpsavtale.

Men i sluttkampene mellom HP og IBM søkte Ragnes ytterligere muligheter og avskrevet partene for partner-muligheter. Nå kommer det på bordet hvorfor IBM vant.

Som en del av avtalen kjøper EDB deler av IBM Norge. Meget overraskende skal EDB overta IBMs virksomhet innen IT-drift og applikasjonstjenester for kunder i norsk lokalforvaltning, handel og industri. Prisen er totalt 468 millioner, heter det i en melding.

- Drift, utvikling og salg av applikasjoner på kommunemarkedet. Dette er lokalisert for det meste på Hamar, men EDB overtar også personalet som i dag sitter i alle de fire store norske byene, forteller kommunikasjonsdirektør Per Vassbotn i IBM Norge.

Vassbotn bekrefter at dette er restene av NIT-sentralen på Hamar som IBM kjøpte midt på 95-tallet.

Dette er meget oppsiktvekkende - IBM har aldri solgt større deler av selskapet sitt. Man har tidligere solgt småbiter fra distriktskontorer som man ellers vil lagt ned, blant annet på sørlandet. Men en kontrakt på to milliarder kroner feide dette prinsippet til side.

- IBM har som global strategi å drifte IT-løsninger for store kunder. Små kunder, som hver av de norske kommunene er, skal driftes av partnere av IBM. Det er derfor vi har solgt denne virksomheten til EDB, forklarer Vassbotn.

Vassbotn opplyser at IBM har rundt 300 kommuner som kunder i den virksomheten man nå selger til EDB.

Moderselskapet besluttet å forlate applikasjonsmarkedet i 1998 for på programvaresiden å konsentrere seg om mellomvare. Men ironisk nok har Ranges sett samme svakhet i markedet og tidligere sagt at EDB reduserer sin virksomhet på applikasjonsutvikling.

- Avtalen med EDB gav oss en meget god mulighet til å følge opp strategien som ble lagt av konsernledelsen vår, sier Vassbotn til digi.no.

EDB la også i dag frem tall fra tredje kvartal. Driftsinntekter endte på 1.018 mill kroner, et løft på 11 prosent fra i fjor, mens driftsresultatet steg med 23 prosent.

Resultat før skatt endte på 51 millioner kroner. EDB har i løpet av kvartalet redusert sin gjeld fra 314 til 178 millioner, blant annet på grunn av delinnbetaling for salget man gjorde til Accenture.

Til toppen