EDB og Kreditkassen kranglet om moms-regning

Da Bjørn Trondsen overtok IT-systemene i Kreditkassen (Nordea) trodde ikke partene at det ble moms på tjenester. Etterpå ble det krangel om regningen.

7. juli offentliggjorde EDB Business Partner ASA at selskapet hadde "revidert" avtalen om drift av kontorsystemene til Kreditkassen. Avtalen, som inkluderte overtagelse av Kreditkassens PC-er og servere, ble inngått i august i fjor.

Den opprinnelige avtalen var verd 960 millioner kroner fordelt over seks år. Men nå skal Kreditkassen ta tilbake mesteparten av driften og maskinene selv - EDBs kontrakt er redusert til 40 millioner i året for å drifte noen mellomtunge systemer.

Mye av årsaken skal være at både EDB Business Partner og Kreditkassen gamblet på at det ikke ble moms på tjenester levert til bankene. Men det slo feil. Da momsregningen kom, oppstod det etter hva digitoday.no forstår en uenighet om hvem som skulle ta regningen.

EDB-sjef Bjørn Trondsen hadde kapret kontrakten i skarp konkurranse og marginene var nok små i utgangspunktet. Hadde han blitt sittende med regningen, kunne han ha tapt 30-35 millioner kroner i året på driften av Kreditkassens kontorsystemer.

- Vi hadde sikret oss i kontrakten mot alle typer prisøkninger, forteller Kreditkassens IT-direktør Tor Kaland til digitoday.no.

Bjørn Trondsen henviser til børsmeldingen EDB og banken sendte ut i juli og sier han ikke ønsker å gi noen flere kommentarer. Men, påpeker han, offentlige avgifter er aldri inkludert i vanlige IT-kontrakter.

digitoday.no har fått vite av kilder i bransjen at Kreditkassen var misfornøyd med IT-hjelpen Teamco leverte. Dette avkrefter ikke Kaland, men vil ikke si noe direkte om akkurat dette.

- EDB gikk gjennom en omorganisering og det var vel ikke alltid så enkelt å holde på de erfarne menneskene, sier Kaland kort.

Men både EDB og Kreditkassen ryddet opp i krangelen ved å reforhandle kontrakten. Etter at kontrakten ble signert i fjor høst, har den norske banken blitt kjøpt opp av Nordea. Denne banken har en stor IT-organisasjon og kan hjelpe til med datadriften. IT-markedet har også snudd, så det er enklere for selskaper som Kreditkassen å beholde egne IT-folk.

- Vi har hatt et langt samarbeid med Teamco, og vi gikk med på en reforhandling av avtalen, sier Kaland til digitoday.no.

Til toppen