RESULTATERFINANS

EDB rammes fortsatt av svakt marked

Mer standardisering og automatisering veier ikke opp for færre utviklingsprosjekter.

EDB bruker denne plansjen til å forklare at det er grunn til å se mindre mørkt på framtiden: Omsetningssvikten er for første gang på lenge mindre enn i foregående kvartal.
EDB bruker denne plansjen til å forklare at det er grunn til å se mindre mørkt på framtiden: Omsetningssvikten er for første gang på lenge mindre enn i foregående kvartal.
20. apr. 2010 - 10:53

EDB Business Partner la fram sine tall for første kvartal i dag. Sammenliknet med første kvartal i fjor faller omsetningen med 5,8 prosent til 1,82 milliarder kroner. Konsernet greier å holde driftsresultatet før amortiseringer på noenlunde samme nivå som i fjor (ned 0,7 prosent til 134 millioner kroner). De andre nøkkeltallene faller derimot mer enn omsetningen: Driftsresultatet (EBIT) er ned 12 prosent til 92 millioner kroner, resultatet før skatt er ned 17 prosent til 53 millioner kroner og resultat etter skatt er ned 17 prosent til 38 millioner kroner.

Konsernet avslutter første kvartal med 6 043 ansatte. Det er 0,9 prosent flere enn ved årsskiftet, men 1,4 prosent færre enn for et år siden.

EDB er i ferd med å samle sine virksomheter innen konsulenttjenester i ett forretningsområde.

Kvartalsmeldingen redegjør derfor for tre forretningsområder, «IT Drift» og «Løsninger» som i fjor, mens «Consulting» erstatter «Applikasjonstjenester». Trinnvis vil selskapene innen Consulting fusjonere, «slik at man får en enklere struktur og tydeligere markedsmodell». Consulting omfatter kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Belgia, India og Ukraina. De norske er per 1. april fusjonert til EDB Consulting Group AS. De svenske selskapene vil fusjoneres på tilsvarende vis i løpet av tredje kvartal.

Målt i antall ansatte er Consulting det største forretningsområde innen EDB, med 2870 ansatte. Virksomhetene besitter «betydelig kompetanse» innen SAP, Microsoft, Oracle, IBM-teknologi og prosjektledelse, heter det i kvartalsmeldingen. I første kvartal leverte de en omsetning på 452 millioner kroner, 13 prosent mindre enn for et år siden. Driftsresultatet er 29 millioner kroner, hele 24 prosent lavere enn i fjor. Den pågående omstruktureringen er med andre ord helt på sin plass.

Antall Consulting-ansatte i Norden går ned, mens det blir flere i India og Ukraina. Ved kvartalsskifte teller forretningsområdet 591 ansatte i Sverige, 537 i Norge, 102 i Danmark og 1601 i India og Ukraina. I tillegg er det noen ansatte i andre europeiske land, samt i USA og Singapore. Den gjennomsnittlige beskjeftigelsesgraden var 75 prosent for 2 257 fakturerbare konsulenter.

Forretningsområdet IT Drift – nettverkstjenester, drift av infrastruktur og applikasjoner, sikkerhetstjenester, brukerstøtte og forretningsstøttende elektroniske tjenester – teller 1987 ansatte. De leverte en omsetning på 1,08 milliarder kroner, 2 prosent mindre enn i fjor, men bedret driftsresultatet med 15 prosent, til 85 millioner kroner.

Forretningsområdet Løsninger betjener bank og finans samt helse og annen offentlig sektor, og teller 1015 ansatte. De økte omsetningen med 8 prosent til 403 millioner kroner, og driftsresultatet med 2 prosent til 49 millioner kroner.

EDB forklarer at den vedvarende omsetningssvikten i hovedsak skyldes svakere etterspørsel fra nordisk industri.

I meldingen oppsummeres første kvartal slik:

– Ved starten på 2010 er kundene fortsatt tilbakeholdne med å øke investeringene og det er prispress på enkelte tjenesteområder. EDB opplever økt etterspørsel innen tjenesteområder som bidrar til at kundene standardiserer IT-infrastruktur og automatiserer arbeidsprosesser som et ledd i kostnadsreduserende tiltak. Tilsvarende er etterspørselen lavere etter utviklingsprosjekter, noe som også gir lavere inntekter hos EDB.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.