EDB starter salg av åpen kildekode-løsning

Åpen kildekode-programvare får nå en ny og tung støttespiller i Norge: Bank- og driftsgiganten EDB.

Motstandere av åpen kildekode hevder ofte at man ikke kan stole på produktene eller løsningene de er bygget med. Det er derfor være en viktig propaganda-seier for åpen kildekode at EDB, et av Norges tyngste og største IT-selskaper nå lanserer en løsning basert på fri programvare.

EDB kan ikke beskyldes for å ta lett på sikkerhet - selskapet er Norge største på IT-drift og drifter blant annet serverne til banker som har halvparten av alle norske bankkunder.

Det er i en nye portalløsninger for norske kommuner EDB har basert på åpen kildekode. EDB har slått sammen portal/publiseringsverktøyet til Enonic og skjema-teknologien til More, to norske selskaper. Disse verktøyene koster penger, men programvaren som trengs under kan være gratis.

De to løsningene kan kjøres både på kommerisielle plattformer eller med åpen kildekode-databasen MySQL og applikasjonsserveren Jboss.

EDB har satt sammen en nesten ferdig innstilt pakke for kommuner som vil ha åpen kildekode-løsninger, forteller Hans Magne Holst, ansvarlig for strategi og konseptutvikling innen offentlig sektor i EDB, til digi.no.

Kommuner kan dermed raskt lage ikke bare en nettside, men en mer avansert portal med digitale skjema og informasjon tilpasset den enkelte innbygger som logger seg på med nettbank-teknologien til EDB.

Holst mener det kanskje mest oppsiktsvekkende med åpen kildekode-alternativet er at EDB også har satset på åpen kildekode i valget av integrasjonsteknologi. EDB har der valgt Suns Open ESB integrasjonsbuss.

Hvor mye kommuner som velger åpen kildekode-alternativet i stedet for å bruke for eksempel Oracle-teknologi er vanskelig å si, mener Holst.

- Har man kunnskaper om åpen kildekode kan man spare en del på lisenser. Det er fokus på åpen kildekode og lisenskostnader i kommunene, sier Holst til digi.no.

Til toppen